Fenegyerekből popherceg

Vágólapra másolva!
Május 3-án Budapesten lesz Paul Oakenfold debütálása a világ vezető partyján, a Sensation White-on. A Madonna-remixer dj-popsztár portréjával folytatjuk a fehér megaparty fellépőinek bemutatását.
Vágólapra másolva!

A pophercegként is emlegetett Paul Oakenfold már nagyon régen az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb név a modern klubkultúrában. Még azok is ismerik, akik nem jártasak a dj-k világában.

Akik mégis azt hiszik, hogy nem hallották még a művészt, azok is találkoztak zenéjével, olyan szupermárkák reklámjaiban, mint a például Coca-Cola, Toyota, Humvee, Motorola és a Saab. Olyan szuperfilmeknek készített filmzenét, mint a Kardhal, a Mátrix - Újratöltve, sőt még a Big Brother anyagát is ő írta.

Mára végre a dj- és klubkultúra is megérkezett Amerikába. Ezt bizonyítja, hogy pár éve a szupersztár-dj Oakenfold fellépésére a Hollywood Bowl-ban gyakorlatilag pillanatok alatt eladták az összes jegyet.

2007 nagyon sűrű év volt Oakenfoldnak, a két legnagyobb szabású rendezvényen való részvétellel, a The Hollywood Bowl-ban és a Red Sox Stadiumban. Emellett egy dokumentum-DVD kiadásával (Paul Oakenfold 24:7) és a régóta várt greatisthits-válogatásának elkészítésével volt elfoglalva, melyet egy nagy amerikai turné követett.

A kétszeres Grammy-jelölt Paul Oakenfold: Greatist Hits and Remixes című anyaga öleli föl elmúlt húsz évének zenei tevékenységét. Bunkka című szóló lemeze több mint egymillió példányban kelt el, melyen szerepel többek között a Ready, Steady, Go és a Starry Eyed Surprise. Aztán 2006-ban adja ki Lively Mind albumát, mely a top-10-be jutott Faster Kill Pussycat slágert is tartalmazza.

Oakenfold pályafutásából kiderül, hogyan lesz egy londoni soul-fenegyerekből világhírű dj, producer és remixer, aki olyanokkal dolgozhat együtt, mint a U2, a Massive Attack, a The Cure, a New Order, vagy épp Madonna.

Már '91-ben az Even Better Then the Real Thing, a Mysterious Ways, majd később a megasláger Beautiful Day című U2-dalokat remixelte. A U2 Zoo Tv turnéján pedig ő játszott a teltházas arénáknak az együttes előtt a világ szinte minden pontján.

Az évek során szinte mindenkinek készített remixeket Madonnától, Elvis Presley-től, Justin Timberlake-től Mobyn keresztül Snoop Doggig. Ő volt az első elektronikus zenei előadó, aki a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a "A legnagyobb dj-sztár a világon", és az egyetlen, aki a Hard Rock Café Rock&Roll Múzeumában is helyet kapott.

Faster Kill Pussycat

2003-ban a Heinekennel közösen készítette el és vezényelte le a Heineken Thirst Music tehetségkutató versenyt, melyen hatvan ország kétezer-ötszáz dj-e vett részt. Ebben az évben játszott a Kínai Nagy Falnál, Pioneer of Dance Music díjat vehetett át II. Erzsébet brit királynőtől, Bonóval, Peter Gabriellel és Beyoncéval részt vett a Nelson Mandela által szervezett dél-afrikai jótékonysági AIDS-koncerten.

Another World című albuma félmillió példányszámban kelt el az USA-ban, ami rekordnak számít. Madonnának a Confessions of a Dance Floor-ból készített remixet, és követte a nemzetközi turnéján is.

party.[origo].hu