Házfoglalók három országból

Vágólapra másolva!
Három meghatározó egyéniség, három különböző életút a nemzetközi partyéletben - a deep house-alapító Terry Lee Brown Jr., a széles spektrumról válogató Gilles Peterson és a svéd csodagyerek, John Dahlbäck is új lemezzel jelentkezik. Friss house-albumokból csemegéztünk.
Vágólapra másolva!

Terry Lee Brown Junior két évvel utolsó albuma, a Karambolage után jelentkezik régóta várt új nagylemezével, a Softpackkel. A Plastic City kiadó producere a kitaposott utat most sem hagyja el, a tizenegy számot tartalmazó albumon Greg Parkerrel és a stílus másik ikonjával, Timewriterrel is jegyez egy-egy közös számot.

A német Norman Feller még a nyolcvanas évek végén kezdett dj-zni, 1994-ben vette fel a Terry Lee Brown Jr. nevet, és ekkor igazolta le a Plastic City is. 1996-os bemutatkozó albuma, a Brother for Real és az egy évre rá megjelenő Chocolate Chords egyaránt nagyot szólt - a harmadikat (From Dub Til Dawn) már skoan várták.

A saját számok mellett rengeteg remixet készített az idők során, egyebek mellett Nalin & Kane Talkin' About, Paul Van Dyk For An Angel, vagy az Anima Sound System '68 című számára. 1998-ban, Terry's Café címmel indított mixsorozata már a tizedik résznél jár.

Egyedi, különleges stílusa a house, a techno, a dzsessz, a downtempo és manapság már a breakbeat keveréke. Leginkább a tech és deep house címkék alá próbálják besorolni, de sokkal érzelmesebb hangulatot teremt meg, mint az ezen stílusokra jellemző.

A brit klub- és rádió-dj-ként egyformán jó hírű Gilles Peterson már fiatalon nevet szerzett magának kifinomult zenei ízlésével. Worldwide néven indított rádiós műsorában hétről hétre az elektronikus zenét elegyíti dzsesszel.

Az évek folyamán több szobányira dagadt lemezgyűjteménye garantálja, hogy az általa kiválasztott és lejátszott zenékre érdemes odafigyelni. Újabb, háromcédés válogatása a house legkiválóbb felvételeit igyekszik összeválogatni.

Az első lemezen hihetetlen érzékkel összeválogatott, lélekkel teli balladák szólnak Wahoo-tól és Larry Heardtől, a mélyebb ütemek és a szaxofon kereszteződése Denners Ferrertől, és némi teches hangzás is jut, Stimming és Roland Appel muzsikáiban.

A kettes korongra egy halom nagy slágert válogatott össze, olyanokat, mint Willie Hutch Brother's Gonna Work It Out-ja, az Earth Wind & Fire Let My Feeling's Show-ja, valamint Rufus és Chaka Khan közös szerzeménye, a Circles. Az utolsó lemezre végül a stílus legfrissebb dalai kerültek fel, különálló számok dj-k számára Karizma, dj Sneak, Kings of Tomorrow és Carl Craig repertoárjából.

Willie Hutch: Brother's Gonna Work It Out

Valami bűzlik - Svédországban. Az elmúlt években a Swedish House Maffia (Eric Prydz, Axwell, Steve Angello és Sebastian Ingrosso) nevétől volt hangos a dance-szcéna, ám rajtuk kívül nem szabad megfeledkezni az alig huszonhárom éves John Dahlbäckról sem.

Az ifjú producer a svéd főváros közelében született, és fiatalon édesapja, Atari számítógépén bütykölt, hogy hallgatható hangokat csikarjon ki belőle. Tizenöt évesen kiadott első demóját még nem vitte sikerre, ám a következőt már annál inkább, és az első megjelenés után már nem volt megállás.

Saját kiadót alapított, ahol a dance-szcéna legismertebb nevei közül fordult meg néhány - így Özgur Can, Sebastien Leger, Dada Life, Zoo Brazil, Robbie Rivera és Laidback Luke. Új albuma, az ötödikként megjelenő Winners & Fools talán eddigi legátgondoltabb és legkifinomultabb munkája: egy jól megkomponált utazás az elektronikus zenei stílusokon kavalkádján keresztül.

Vokális számok, klubhimnuszok és otthon hallgatható slágerek egyaránt szerepelnek a lemezen. Majdnem egy évig dolgozott az albumon, számos vendégzenésszel téve első osztályú popzenévé a hangzását.

party.[origo].hu

John Dahlbäck: Blink