Kígyó mászott a Fekete Lyukba

Vágólapra másolva!
A hazai progresszívszcéna egyik nemzetközileg is ismert arca Snake Sedrick. Sikereit jól jelzi, hogy egyik zenéje Tiësto kiadójánál, a Black Hole Recordingsnál jelent meg. A Housemusic.hu interjúja.
Vágólapra másolva!

Mikor kezdtél zenével foglalkozni?
- A kilencvenes évek közepén a zeneírás még csak hobbi volt számomra, ekkor kaptam meg az első számítógépemet is, amin Fasttrackert használtam. Ez egy nagyon egyszerű szoftver, igazán kezdetleges. Körülbelül nyolcvan-száz amatőr zenét készítettem, mire öt év elteltével megszületett az Across The Sahara, amely az első bakelitmegjelenésem volt. Ezután a zeneírás nem hobbi volt többé, nagyon komolyan vettem, és sokat dolgoztam, így már ötven megjelenésem vagyok túl, az USA-tól Japánig.

Mi volt az inspiráció legutóbbi megjelenésed, a Border esetében? Arra gondolunk, hogy előző számaid, például a Friction, az Aha vagy az Across The Sahara merőben más hangzást képviselnek - ez pedig vérbeli nyári zene.
- Szeretek különböző stílusokban zenét írni. Úgy gondolom, yha ugyanazt a hangzást csinálnám évekig, hamar megunnám, és az emberek is megunnák a zenéimet. Szeretek tech house-t, dallamos zenét vagy akár ambientet is csinálni. Az elektronikus zene korlátai nagyon tágak, ezért is szeretem annyira. Ha jó ízlésed van, akkor nagyon érdekes hangokat tudsz kombinálni. Ha azt érzed, hogy ez egy nyári darab, akkor nyári darab, de minden ember más, minden ember másként érzi, illetve értékeli az adott zenét.

Az egyik legutóbbi munkád a Marron, amely Tiësto Black Hole kiadójánál jelent meg. Gondolod, hogy ez jelentősen ismertebbé teszi a neved?
- Remélem, igen. Mindig jó dolog egy nagy kiadónál megjelenni, legyen az a Black Hole, a Magik Muzik, a Baroque, az Extrema, a Renaissance vagy mások. A nagy kiadók többnyire jó promóciót csinálnak az adott zenének, így több emberhez jut el a munkád. De sajnos napjainkban egyre kevesebb a jó és megbízható nagy kiadó. A jobb kiadók tonnányi zenét kapnak, ezért nem biztos, hogy könnyű oda bekerülni. De ha bejutsz, akkor az egy jó lehetőség arra, hogy a nevedet ismertebbé tedd.

Művészeti vezető is vagy a Tilth Musicnál. Mi a véleményed a digitális piacról jelenleg? Igaz, hogy a legtöbb megjelenés és kiadvány nem hoz profitot?
- Napjainkban milliónyi digitális kiadót találhatsz a neten, de többségük nem tud igazán minőségi munkát a piacra dobni. A legnagyobb probléma a tapasztalat hiánya, és az, hogy nem tudják megállapítani, mi érett meg igazán arra, hogy kiadják. Ezek többnyire baráti alapon működnek. Kitolnak négy-öt zenét egy kiadásban, és várják a pénzt. De nagyon kevés esetben érkezik pénz. Négy-öt megjelenés után belátják, hogy ez nem egy aranybánya. Ha minőségi munkát akarsz kiadni, az sok idő, és nagyon sok munka.

http://www.youtube.com/v/8SRQAFIiwaQ

Snake Sedrick fellép a kecskeméti Club 69-ben

Hogy álltok most saját kiadóddal?
- A Tilth Musicon eddig huszonegy megjelenésünk volt, ez több mint hatvan track, és olyan művészek jelentek meg nálunk, mint Jay Lumen, Eelke Kleijn, Johan Vermeulen, Mango, Alex Celler, Jaytech, az Add2Basket, Belocca, Michael & Levan és Soliquid. A mi zenéink eddig hét mixcédén szerepeltek, ezek Svájcban, Németországban, Görögországban, Csehországban, Kanadában és Magyarországon jelentek meg. Az egyik megjelenés egy Global Underground-cédén volt, amire nagyon büszkék vagyunk. Napjainkban a minőségi zene leginkább promóció, nem pedig pénz. De aki elég kitartó, meg fogja találni a helyes utat.

Véleményed szerint milyen irányba halad a progresszívehouse, illetve a break?
- A breakbeatet nem követem, nincs rá időm. A progresszív pedig csak egy szó. Tény, hogy sok ember misztikus és sötét hangzást ért alatta. Napjainkban a minimál és az elektro jóval erőteljesebben van jelen. Sok producer, aki korábban dallamos zenét írt, átállt minimálra vagy electróra. Nagyon sokan követik az aktuális trendet, ami természetesen rám is hat, de sosem a zene stílusa érdekelt. Úgy gondolom, minden műfajban van minőségi zene. Ha a kedvem úgy tartja, akkor tech house-t írok vagy breakbeatet, szeretem a különböző hangzásokat. Véleményem szerint a dallamos zenék sokkal jobban megfogják az emberek többségét, és ez nem is fog változni.

Milyen terveid vannak?
- Folytatom, amit eddig csináltam: saját zenék, remixek, a kiadó... És szeretnék fellépni sok helyen. Volt néhány fantasztikus utam az elmúlt egy évben, ezeket nagyon élveztem. Nagyon érdekes olyan emberekkel találkozni, akiket csak e-mailből vagy msn-ről ismertem, de barátként tekintenek rám már az első találkozástól fogva. Szeretek kipróbálni új dolgokat, megismerni új városokat, új klubokat és új embereket.

Housemusic.hu