Már Bécsben is a népé a hatalom

Vágólapra másolva!
Március tizenötödikén, szombaton ismét a partyzók veszik át a hatalmat a bécsi Gasometer épületében. Igazi nemzetközi kavalkádot hoz az este, hiszen a közép-kelet-európai könnyűlovasságon kívül észak-és dél-amerikai nagyágyúkkal támogatják meg az egykori gázellátó épület bevételét.
Vágólapra másolva!

A Gazometer partysorozat tavaszi nyitányának egyik húzóneve dj Rush, a technokorszak megkerülhetetlen és igencsak sajátos alakja. Karizmatikus egyénisége és intenzív, teljesen élő előadásmódja egyaránt hozzájárult sikeréhez. Az általában őrült tempót diktáló chicagói dj-producer mellett fellép a brazil származású házaspár, a Pet Duo is.

A hétköznapjaikat Berlinben tengető Ana Luisa Gelfei és David Merlino természetesen egy klubban találkozott először. Szerelem volt első látásra: a házasság után pedig 1997-ben egy rave-en debütálnak először közönség előtt Pet Duo néven. A hardtechno rajongóinak garancia a nevük, mindenannyian a kemény és szikár ütemeket képviselik zenéjükben.

Csakúgy, mint az a kelet-európai különítmény, mely a három tengerentúli sztárfellépőt fogadja. Az osztrák szervezők ezúttal úgy döntöttek, hogy a fel- és levezető dj-ket a környező országokból gyűjtik be, így tényleg egy nemzetközi lineuppal találjuk szembe magunkat.

A szlovén Valentino Kanzyanival basszusgitáros apja szerettette meg a zenét, ő maga hamar a dobok mögött találta magát, majd éles váltással inkább a dj-zést választotta. Technikája olyan kiváló, hogy általában három lemezjátszóval kever, csak úgy, mint a szerb Marko Nastic, aki tizenöt éves korában kezdte a dj-szakmát egy belgrádi klubban. Saját bevallása szerint a funkytechno áll hozzá legközelebb, de a szettjeiben előfordulnak olyan stílusok is, mint minimáltechno, hardtechno, house és electro.

Fellép még a csehek üdvöskéja, a nem csak muzikális, de csinos Misa Salacova, aki egyszerű partybajáróként kezdte, amíg rá nem jött, hogy a táncoláson kívül másképp is kifejezné zene iránti szeretetét. Húszéves korára megkezdi profi dj-karrierjét, amit olyan sikerrel teljesít azóta is, hogy nincs szabad hétvégéje.

Az este során leteszi névjegyét a magyar származású Adam Cro is, aki általában groove- és funkytechno-dolgokat játszik, de nem idegenkedik az electrós, house-os és minimálos zenéktől sem. Az igen ifjú, még csak huszonkét éves tehetség az ország szinte összes klubjában játszott már, és most úgy tűnik, a nemzetközi porond felé kacsingat.

Pet Duo liveset

Akit nem győzött meg a fellépők illusztris névsora, annak legyen elegendő a kivételes tulajdonságokkal rendelkező helyszín, a Gasometer. Több mint száz éve építették a gázszolgáltatás ellátását végző monumentális épületeket, melyet több mint húsz évvel ezelőtt helyeztek használaton kívül.

Azonnal műemlékké nyilvánították, ám az üresen álló csarnokokat nem sok mindenre használták. Időszakos jelleggel kiállításokat rendeztek, vagy már 1992-ben egy hatalmas techno-rave rendezvény helyszínéül szolgált, de forgattak itt már James Bond-filmet is.

Az ezredforduló után újabb átépítések következtek, így a Gasometer négy tartályépületében ma többszáz lakás, számtalan iroda, bank és üzlet, vendéglő és egyéb szolgáltatóegység kapott helyet. Az elővételi helyekről érdemes a neten utánanézni a bécsi szervezők honlapján, a helyszínen a buli napján, azaz március idusán a jegyek harminc eurós árat kóstálnak.

party.[origo].hu

Gazometer, 2007. március