Kipusztulásra ítélte a sajtó

Vágólapra másolva!
Március 29-én ismét egy különleges külföldi vendéget lát vendégül a soproni Hangár. A Secret Fusion Specialre keresztelt rendezvényen a stuttgarti Joachim Spieth fogja bemutatni egyedi, dinamikus stílusát, melyet leginkább a minimáltechno címke alá lehet besorolni.
Vágólapra másolva!

Joachim első megjelenései a kultikus Kompakt kiadónál láttak napvilágot, zenéi sorban előkelő helyezéseket értek el a Groove Magazin listáján és neves dj-k (Sven Väth, Michael Mayer) is előszeretettel játszák őket. 2007 -ben csatlakozott a Paso kiadó tulajdonosaihoz és létrehozta saját mp3-kiadóját, az Affint.

"A legtöbb előadó egy bizonyos idő után inkább saját útjait járja, nálam ezt a Paso Music kiadóhoz való társulásom, rengeteg remix elkészítése az utolsó évben és saját Affin kiadóm létrehozása jelenti. A függetlenség nagyon nagy szabadságot és élvezetet nyújt most számomra" - így Spieth.

Havonta saját rádióműsorral is jelentkezik a Proton Radionál, Showroom című műsorával, és olyan vendégeket vonultat fel, mint Stephan Bodzin, Oxia vagy Sweet 'n Candy. Saját bevallása szerint a Warp kiadó Artificial intelligence lemeze volt rá a legnagyobb hatással, "szinte sokkot kapott tőle", amikor meghallotta.

Mostanában leginkább Wolfgang Voigt, Basic Chanel és Richie Hawtin van a legnagyobb hatással zenei fejlődésére. "Inkább egy-egy zenére tudnám azt mondani, hogy befolyásol. Nagyon sok érdekes produkció jött létre mostanában, pedig emlékszem még, hogy pár éve a techno kipusztulásáról cikkezett a szaksajtó. Nézd meg, mi lett belőle..."

Évek óta azon munkálkodik, hogy mindig új dolgokat próbáljon ki. "Ha például meghallgatod az Abi '99 (Kompakt 005), az Under Pressure (Speicher 08), vagy a Connect (Paso Music) számaimat, biztos feltűnik, hogy mindegyik teljesen máshogy és másról szól. Én személy szerint egyszerűen imádom a technót, és megpróbálok mindig valami újat csinálni, akkor is, ha az éppen nem az aktuális trendeknek megfelelő."

Techno, house, minimál - ki látja át ezt az egészet. Joachim is hasonlóan érzi: "Természetesen figyelem a trendeket, az már más kérdés, hogy mennyire érzem magaménak. Soha nem voltam az a típus, aki ennek a nagy piacnak csak egy kis részére figyelt volna. Jó zene minden stílusban található, lehet bármi a neve."

Ami a dj-zés technikai oldalát illeti: vinilt, cédét és mp3-at is használ, mondván, mindegyik formátumnak megvan az előnye. "Ha megfigyeljük a lemezkiadók haldoklását és az egyre nagyobb számú letöltéseket, akkor egyértelmű, hogy hamarosan a legtöbb kiadó csak digitális formában fogja megjeleníteni zenéit" - jegyezte meg nemrég.

"A digitális piac a világ összes pontjára eljut, olyan emberek hallgathatnak elektronikus zenét, akik eddig nem is tudtak a létezéséről, vagy anyagi helyzetük nem engedte meg, hogy foglalkozzanak vele. Ez természetesen óriási előny a digitális formátumok számára."

Az illegális letöltések "viszont megint egy újabb probléma elé állítják a kiadókat. Az embereknek meg kellene érteniük, hogy a minőségnek ára van, és ha az illegális letöltések száma is ilyen mértékben fog növekedni, mint az utolsó évben, akkor hamarosan a digitális kiadók sem lesznek életképesek. Így egyre kisebb lesz a piac, mert egyre kevesebb kiadó tud életben maradni."

A fiatal német producernek az egész életét a zene teszi ki, legyen az zeneírás, kiadói munkálatok, promóció vagy fellépés. "Az életem a zene körül forog, nagyon ritkán marad egy kis időm, hogy bevásároljak, telefonálgassak, vagy megnézzek egy érdekes dokumentumfilmet a tévében."

Joachim Spieth tehát a soproni Hangárban lép fel a Secret Fusion Special partyn, mellette természetesen ott lesz még a két szervező, a Junkie & Hawky páros. A jegyek éjfélig ezerötszáz, utána ezerkilencszáz forintért válthatóak.

Joachim Spieth a hannoveri Mephistóban

party.[origo].hu