Hangok a fejben

Vágólapra másolva!
A május közepén megjelenő Cortical Songs klasszikus zenei albumon számos remix is hallható lesz, így többek közt felkerül rá a Radiohead-frontember Thom Yorke által készített újragondolás is.
Vágólapra másolva!

Az albumot a Plymouth Egyetemen tanároskodó John Mathias és Nick Ryans hangmérnök készítette el. Az előbbi a Radiohead mára klasszikusnak számító 1995-ös The Bends albumán brácsázott és hegedült.

A Cortical Songs koncepciója szerint a zenekészítéshez használt számítógépet úgy programozták be, ahogy az idegsejtek működnek az agyban.

Az általuk írt program logaritmusai leképezik a központi idegsejteket, amely ezáltal jeleket bocsát ki, és ezt megjeleníti a számítógép is.

Mint azt az egyik ötletgazda, John Mathias elmondta, huszonöt neuronból és jelzőből építették meg rendszerüket. "Amikor az idegsejt jelez, az égő meggyullad. Hihetetlenül érdekes ritmusok jönnek létre."

Huszonöt főből álló zenekarukkal saját szabályokat hoztak létre, milyen esetekben mit kell játszaniuk, amikor egy adott fény kigyullad.

Céljuk valami gyönyörű hangzás létrehozása, melyre véletlenszerűsége miatt nem is számíthatnak, és a végeredmény egy elég lassú, melankolikus zenedarab lett.

A Radiohead énekesén kívül Jonny Greenwood, Nick McCabe, John McLean (The Aliens) és Simon Tong (The Good The Bad and the Queen) is készített remixeket.

party.[origo].hu

Thom Yorke: Black Swan