Az utolsó reneszánsz ember - megvannak a nyertesek

Vágólapra másolva!
A számos zenei stílusban tevékenykedő Gabriel Le Mar zenéiben egy dolog közös: csodálatos zenei folyamokat, a földöntúli szférák zenéjét szállítja a hallgatóságnak. Április 12-én a Naphon szervezőcsapat meghívására a Cökxpon Ambientben mutatja meg szuperszónikus hangzását. Jegyeket sorsoltunk!
Vágólapra másolva!

Különböző projektjeiben repertoárja a füstös dubtól kezdve a táncparkettaszaggató trance-ig terjed, talán ő tekinthető az utolsó reneszánsz embernek az elektronikus zenében. A mostanság Frankfurtban élő művész görög szülők gyerekeiként látta meg a napvilágot.

Apjának Elvis, Chuck Berry, Gene Vincent és az ötvenes évek rockzenéinek lemezgyűjteménye, illetve anyjának Beatles, The Who, Led Zeppelin és hasonló bandák iránti imádata tették rá a legnagyobb hatást gyerekkorában.

1984-ben állt először színpadra, amikor is hivatásos klubdj lett belőle, amellett pedig egy kísérleti zenéket játszó zenekar basszusgitárosaként pengetett.

A berlini Képzőművészeti Egyetemen diplomázik, aztán reklámügynökségeknél dolgozik művészeti igazgatóként, de valójában sohasem szakad el a zenétől, akkor kezdett el zenéket készíteni reklámfilmekhez.

Még a nyolcvanas évek végén kapcsolatba került a Bamboo Industry nevű popművészeti projekttel, mellyel trekkeket adtak ki és végigturnézgatták a legnagyobb fesztiválokat.

Le Mar ekkor még a Märtini Brös-os Mike V.A.M.P.-pal megalapította a kísérleti zenéket játszó Cosmic Trigger formációt.

1992-ben Frankfurtba költözött, ahol az azóta legendássá vált Saafi Brothers ambient-trance formációt életre hívta.

A szintén helyi Michael Kohlbecker (Eternal Basement) és Alex Azary együttműködésével elsőként a hiphopot játszó Die Fantastischen Vier topslágerét, a Sie ist weget remixelték meg.

Saafi Brothers: Lunatic

Azary a banda első albuma után kilépett (Le Mar vele alkotja az ambient dub-projekt Aural Floatot), ám ketten megalkották az pszichedelikus trance és az ambient dub egyedi keverékét. 97-es Mystic Cigarettes, 2000-es Midnight's Children és 2003-as Liquid Beach albumuk a stílus alapkövévé vált.

Legutóbbi, 2007-es Supernatural című albumukon Azary is visszatért, készített néhány számot, és a hangzás is kissé letisztultabb, tömény electonika, ambient és dub.

Gabriel Le Mar: Firefly

Több stíusban is kísérletezett Le Mar, a jamaikai dub mixtechnika inspirációjaként tagjává vált az egyik sikeres konceptformációnak, a Jammin´ Unit (Air Liquide), Tricky Cris és Reverend producerekkel együtt futtatott Serious Dropoutnak. A három albumot piacra dobó projekt a dub reggae, elektronika, ambient és techno hangzás egyedi keverékét olyan zenészekkel együtt hozta létre, mint a jamaikai Jah Meek és a brit Rootsman.

Játszott már technot a Montauk P. formációban, electrot a Dub Mix Conventionnel, minimal és techhouse-t a Sixth Sunnal. Tavalyelőtt jelentette meg hatodik szólóanyagát Reel Time címmel, a kiadásból cédé és DVD-verzió is kijött, az utóbbin az ambient és downtempo zenéihez speciális látványvilágot is teremtett.

Gabriel Le Mar: ta2ed