Mélybúvárkodás a Morcheebával - megvannak a nyertesek!

Vágólapra másolva!
Április 28-án este nyolctól sokadszor koncertezik Budapesten a Morcheeba, ezúttal a Petőfi Csarnokban. A közéleti aktivitásáról is ismert világhírű triphopbanda februárban megjelent hatodik soralbumával, a Deep Dive-val a tengerek élővilágáért aggódik. Jegyeket sorsoltunk a koncertre!
Vágólapra másolva!

Bár új énekesnő nélkül, de számos vendégművész közreműködésével készült az új lemez, akik közül néhányan Budapestre is elkísérik a Godfrey testvéreket. A kilencvenes évek második felében a bristoli triphop sikerének hullámán népszerűvé lett Morcheebát Skye Edwards kiválása óta végképp tekinthetjük a Godfrey testvérpár, Paul és Ross magánprojektjének.

Ugyan az első négy albumot (Trigger Hippie, Charango, Fragments of Freedom, Big Calm) végig éneklő Skye 2005-ös távozása óta, a 2006-os The Antidote című ötödik nagylemezre megszerezték az elődtől eltérő stílusú Daisy Martyt, de időközben vele is megromlott a munkakapcsolat.

A két Godfrey tehát úgy gondolhatta, nem kell állandó énekes, és a februárban megjelent album számainak feléneklésére pár cimborát kérnek meg, hogy egy kicsit változatossá tegyék a stúdióban eltöltött időt. Előkaparták hát a hetvenes évek brit sztárénekesnőjét, Judie Tzukie-t, aki ad némi folkos beütést a merülős nyitószámnak (Enjoy the Ride), amelyből az első klip is készül.

Meginvitáltak még egy countryénekest (Brad Burgees), egy rappert (Cool Calm Pete) - valamelyikük, ha nem mindkettejük, a Petőfi Csarnokba is elkíséri a fivéreket. Két vokalista azonban mégis kiemelkedik a közreműködők közül. Egyaránt három dalt kapott az ezredforduló környékén föltűnt norvég dalnok, Thomas Dybdahl és a Myspace-ről kiszemelt francia énekesnő, Manda Zamolo.

A kalapunkat rá, hogy a koncertturnén Manda énekli a Skye Edwards-féle húzószámokat, mert a két hölgy személyiségében és énekstílusában kétségkívül felfedezhetők hasonló jegyek. Ebből is kitűnik, mennyire hiányzik a csapatból Miss Edwards, aki a Sziget közönségét is meghódította 2001-ben, illetve 2003-ban.

Elannyira, hogy az elképedt biztonsági őrök szeme láttára repült a füves cigaretta a színpadra a művésznő első - nem is magyar nyelvű - szavára. A zenekartagok közéleti aktivitása nemcsak a kannabisz legalizásáért folytatott harcban érhető tetten, a 2001. szeptember 11. utáni albumon. például, a szabadság kérdéseit boncolgatják (Fragments of Freedom).

Az új lemez címével (Deep Dive) pedig nem azt közlik hogy új hobbiként ráleltek a búvárkodásra, hanem a tengerek pusztuló élővilágáért emelnek szót - feltehetően a koncertturné során is szóba kerülnek a plankton élőlényei. A körút egyébként még február 4-én és 5-én indult, öt párizsi fellépéssel, három nap múlva pedig Genovában folytatódott.


Morcheeba: Enjoy the Ride

Március végén aztán egy Washingtont, New York Cityt, Torontót és Montrealt érintő észak-amerikai etapot teljesítettek. A turné érdemi, április végétől május végéig tartó, Európa nagyvárosait (többek között Pozsonyt, Prágát, Koppenhágát, Amszterdamot, Párizst, Brüsszelt, Madridot, Barcelonát) végigpásztázó szakasza csak április 24-én indul Zürichből, és huszonnyolcadikán érkezik Budapestre.