Ingyenélőnek áll a világ - grátisz letölthető zenék

Vágólapra másolva!
Az interneten található számos legális (digitális kiadó) és illegális (fájletöltő oldal) forrás mellett sok előadó ingyenesen is hozzáférhetővé teszi zenéjét. Olcsó húsnak híg a leve, gondolhatnánk, de nem feltétlenül okkal. Tessék bátran kattintani, az itt található remek muzsikák mindegyike ingyen, legálisan letölthető.
Vágólapra másolva!

Az Unfoundsound netlabel minden hónapban egy exkluzív kiadvánnyal lepi meg rendszeres látogatóit. A jó minőségű (256 kbps bitrátájú mp3-, vagy a teljesen veszteségmentes flac-fájlok) zenéket nemcsak a hallgatók, hanem a dj-k igényei szerint is kínálják.

A nonprofit szervezet a kiadványain kívül szintén ingyen leszedhető hangmintákat is elérhetővé tesz. Sorozatában a fiatal tehetségek munkáin kívül ismertebb előadók zenéit is kiadja.

Ez alkalommal az elektronikus zenében jól ismert Niklas Worgt van soron, akit eddigi művésznevei (Dredl Kibosh, Frauds In White, Sonstware) közül manapság leginkább a Dapayk alteregóból ismerhetünk. Tizenöt éves pályafutása alatt a drum'n'bass, a breakbeat, a pumpálós technó és a tech house határvidékeit bejárva manapság megállapodott a minimáltechnó-hangzásnál.

2006-ban debütált Dapayk Solo álnevén az Impulsion Parasite című duplalemezével. A most ingyen élvezhető, ötszámos Bits for Dirty Minds and Places a minimál, az elektronika és a törtütemek egyfajta tüskés hibridje. Az Unfoundsound netlabel harminchatodik kiadványa innen érhető el.

A hétköznapinak tűnő Rob Hall név mögött izgalmas egyéniség lakozik (nem összetévesztendő az egykori, azonos nevű hegymászóval). A brit úriember nem ma kezdte a dj-szakmát, már 1993-ban az Autechre mellett játszott, azóta a Gescom-formáció és a többek közt a Boards of Canadáért felelős Skam kiadó állandó dj-je.

Az úriember március 11-én a Merlinben is fellépett, ahol az Autechre játékát igyekezett fel- és levezetni erősen acidközpontú szettjével. A technó gyűjtőfogalmán belül szinte mindent játszik, persze főként a kísérletezgető és absztrakt vonalat preferálja.

Dapayk Solo: Uma

2007-ben indította saját honlapját, hogy mixeit ingyen elérhetővé tegye. Píárfogásként is értékelhetjük a lépést, de tény, hogy az elmúlt évben havonta egy mixet prezentált. Letölthető már az áprilisi szett is, amelyben bőségesen van oldschool elektró és technó, savas fortyogású acidhouse, mashuppal átitatott melankolikus elektronika és finom prüntyögésnek ható bájos experimentál, tiszteletadásként a technó ősatyjainak, a Kraftwerktől a Model 500-ig.

Az innovációért és a jó zenékért sem kell mindig nyugatra menni - álljon itt példaképp a 2004 óta működő litván Sutemos netlabel. Koncepciója alapján a Baltikum környékéről több éve szállítja a gépek szülte, lágy és mély elektronikát.

3tronik: Vipronal (Part 1)

A számos ismeretlen előadón kívül jelentetett már meg itt zenéket Ulrich Schnauss, Yagya, a Sleepy Town Manufacture és a Maps And Diagrams is. A kiadványokon a minőségi hangzás mellett a vizuális megjelenésre (fotók, borítók) is nagy gondot fordítanak.

Huszonegyedik megjelenésük a zenész Leon Somov és az énekesnő Jaazu nagy népszerűségnek örvendő offline EP-jének remixlemeze. Rengeteg átdolgozás született a kislemez számaira, és a most megjelent tizennégy dalon kívül jónéhány csak helyhiány miatt maradt ki.

A mostani remixeket innen tölthetjük le, stílusuk szerint főképp az experimental, intelligent dance music (IDM), ambient és a technó határain mozognak, a vokálok alá kevert finom dallamok nem elborult kísérletezgetést takarnak. A dalok legtöbbje egytől egyig remek popmuzsika, bizonyítva, hogy nem csak a profitért lehet igényes muzsikákat barkácsolni.

party.[origo].hu

Leon Somov & Jazzu: Mano (Remake)