Vágólapra másolva!
A nagy sikerre való tekintettel második szemeszterét is meghirdeti Dän von Schulz és a party.[origo].hu közös dj-iskolája. Az osztályfőnök a folytatásra sem változtat a már jól bevált recepten, a május 19-én induló tanfolyamra még három hétig lehet jelentkezni.
Vágólapra másolva!

A huszonkettedik éve a dj-szakmában pörgő Dän von Schulz tizenkét éve debütált osztályfőnöki szerepben. Oldalunkkal közös, most másodjára is elinduló dj-iskolája május 19-én indul, és addig várja a zene és a lemezlovas-szakma iránt érdeklődő nebulók jelentkezését.

Alig két hónapja lett vége az első tanfolyamnak, húsz reménybeli dj vizsgázott le, "azóta két fiúnak és egy lánynak már saját estje van vidéken", mondja Schulz. "Hetven százalékuk olyan volt, aki lemezjátszót sem látott, és most már össze tud keverni két zenét."

Négy héten keresztül, heti öt napban, három órán keresztül, azaz összesen hatvan órában folyik az oktatás. A tanítás már-már baráti légkörben zajlik, Schulz közvetlen stílusán kívül az osztályfőnök-helyettes Stefa, és Clark segítőkészsége is hozzájárul mindehhez.

Elsőként az elméleti dolgokkal kezdenek, vagyis rövid zeneelméleti és -történeti áttekintést adnak a hallgatóknak, hogy el tudják helyezni a saját stílusukat az elektronikus zenén belül. Schulz szerint nagyon fontos a szakmához való viszonyulás, ezért az alapvető illemszabályokon túl a menedzsmentig mindenért felelősnek érzi magát.

"Globálisan kell mindent átadnom, az egyik legfontosabb a szakmához való alázat. Ne azért akarjon valaki dj lenni, mert azt látja, hogy a mostani top-dj-k jól élnek vagy jó csajokat ölelgetnek egy színes koktél társaságában a szett végén. Ha valaki el akarja sajátítani a szakmát, akkor a zene miatt tegye, és jöjjön el, mert nagyon gyorsan le lehet venni, ki miért jött oda."

Soha nem gondolnánk, mennyire fontos lehet egy szerződés vagy előszerződés megírása, hogyan viszonyuljunk a szerzői jogi kérdésekhez, és megannyi fontos gyakorlati probléma és teendő van, amiben elengedhetetlen, hogy a dj önmaga legyen képben, hiszen másra nem számíthat, és neki kell okosnak lennie.

Az általános bevezetők után technikai részletekkel gazdagítják a dj-jelölteket, nagyon fontos, hogy ne essenek kétségbe, ha nekik kell összeszerelniük bármilyen felszerelést. Ezután kezdődik a tanfolyam nagyobb hányadát kitevő gyakorlati oktatás, melyben a bakelitről, a cédéről és a számítógép és a vinyl ötvözéséből létrejött program, a Seratoval való keverés elsajátítása áll.

Schulz szerint a diákok nagyobb részét a cédéről való keverés érdekli, és valószínűleg azzal is fog dolgozni, ebben leginkább dj Stefa lesz a segítségükre, ő ismeri annak minden trükkjét és fortélyát. Sokukat érdekli a bakelit, amelyet ő is nagyon fontosnak tart, ahogy azt is, hogy az újabb technológiákat is megismertesse a tanulóival, így a mostani kurzuson a Serato még több időt töltenek el.

http://www.youtube.com/v/inY1ERjslc4&hl=en

A legutóbbi tanévzáró party

Ahogyan a szoftveres zenekészítő programokkal is, hiszen az előző kurzus alkalmával bemutató jelleggel Clark adott ízelítőt ezek használatából, ám az akkor turnusnak nagyon bejött. Schulz szerint nagy szükség is van rá, hiszen a mai dj-k általában már producerek is, így a zeneszerkesztésre még nagyobb gondot fordítanak.

Dän von Schulz megerősítette a dj-iskola szállóigéjévé váló gondolatot, miszerint "két dolgot nem tudunk adni: tehetséget, és ritmusérzéket. Ha valakinek nincs abszolút érzéke, akkor nem hogy egy hónap, de tíz év alatt se tudom megtanítani neki a szakmát."

Ez egy nehéz szakma, "főleg a mostani viszonyok miatt igaz, hogy a saját hazánkban lettünk idegenek, mivel az összes angol-német és egyéb külföldi középszerű dj-ket éltetik itthon, míg a hazai lemezlovasoknak nincs munkájuk."

A technikai felszerelést minden esetben a dj-iskola nyújtja, sőt, igény szerint segít kedvezményes úton beszerezni mindenféle kelléket, ha a dj-jelölt úgy gondolja, ideje befektetnie saját felszerelésébe. Az intenzív tanfolyam a hónap végén vizsgával zárul, ahol a tanulóknak egy híres dj-kből álló vizsgabizottság előtt kell gyakorlati készségeikről tanúbizonyságot adniuk.

A kurzus díja nyolcvanezer forint, jelentkezési lapot Dän von Schulz honlapjáról lehet letölteni. Az első beiratkozásra április utolsó hetének első három munkanapján kerül sor, délután négy órától hat óráig a Barokkóban. A következőre pedig május május második hetében, szintén hétfőtől szerdáig a fenti helyszínen és időpontban.

Az előző tanfolyamra tízszeres túljelentkezés született, éppen ezért ajánlott még időben kitölteni a lapokat. Bár a múltkori kurzus egyedüli lány résztvevővel indult, Dän von Schulz biztat minden nőnemű zeneszeretőt, hogy bátran jelentkezzenek a májust 19-én induló dj-iskolába.

party.[origo].hu

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=SVVWDTXDLiJoXTlU

Dän von Schulz dj-zik