Auditív mézesmadzag, igyenzenékkel

Vágólapra másolva!
A breakbeat-színtér nagyágyúi új lemezzel készülődnek, ezen kívül megint ingyenzenéket ajánlunk: északi űrdiszkós mixével járhatjuk a galaxist, kísérteties válogatás az elektronika esszenciájával, és egy jövőbe, illetve a drumandbass világába mutató minimix.
Vágólapra másolva!

A Plump DJs londoni breakduó készen áll, hogy három éve kiadott utolsó albuma után piacra dobja negyedik teljes nagylemezét. A Lee Rous és Andy Gardner alkotta formáció eddig is jelentős sikereket ért el lemezeivel: a debütáló Plump Night Out (2000) a valaha legtöbb példányszámban eladott breaklemez, míg 2001-es februári Mixmag-mixük a magazin történetében tartja a csúcsot. A FabricLive 08 válogatásuk (2002) a Fabric-sorozat legnagyobb eladásszámát produkálta.

A mostani, Headtrash névre hallgató korong (a 2003-as Eargasmhez hasonlóan) összemixeletlen változatban kapható majd. Az első kislemez, a System Addict tavaly novemberben jött ki, és a februári Breakspoll-díjátadón a legjobb single díját söpörte be, míg az együttes a legjobb producernek kijáró trófeát vihette haza.

A Plump DJs eddig sem tartotta tiszteletben a stílusok közti határokat - a Headtrashen a funky breakbeatektől a pumpálós négynegyedeken át a hetvenöt bpm-es lazulásig minden megtalálható. Gardnerék egyébként olyan brit soulénekesnőkkel dolgoztak együtt, mint Niara Scarlett és Sharlene Hector. A lemez a Finger Lickin' Records-nál jön ki, június 2-án.

Az északi űrdiszkó, azaz a jól-rosszul nudisconak nevezett stílus egyik élenjáró zenészének mixe ingyen letölthető a netről. A 25 éves Terje Olsen zongoristának indult, de a zeneiskolában nem sok újat tudtak mutatni neki dzsesszből, így most fizikát tanul. Oslóban Prins Thomassal összeismerkedve egyike lett a norvég elektronikus szcéna billentyűfelelőseinek. Hamar megtalálta saját hangzását is: utazós dub, diszkó, techno, house, funk és fojtott latin hatások mozsárban tört elegye, csillagporral gazdagon felütve.

Olsen dj-ként sem az a szégyellős fajta, a poptörténelem bármelyik aktáját képes leporolni. Saját bevallása szerint igazából a lányoknak játszik. Ausztráliai turnéja kapcsán a sydney-i Future Classic lemezkiadó és partyszervező brigád kérésére exkluzív mixet helyezett el a neten. Aki arrafelé jár, ugorjon be, de ha ez nem megy, lehet tölteni, flitterekkel kivert ruhánkat felöltve ráhangolódni az északi diszkógömböktől csillogó hangzásra.

Todd Terje: Glittertind

A Ghostly International kiadója - most épp az Adult Swim rajzfilmcsatornával szövetkezve - ingyenesen letölthető albumot kínál olyan előadók zenéivel, mint Matthew Dear, Osborne és társaik. A tizenkilenc számos albumon a downtempo elektronika legjobbjait hallhatjuk, többek között Dabrye, Aeroc és a Kill Memory Crash egy-egy számát.

Emellett számos jóbarátjuk - például a detroiti Deastro, a Plug Research-igazolt Milosh, Flying Lotus és Samiyam közös projektje (Flyamsam néven), illetve a brit The Chap bandája - is képviselteti magát egy-egy trekkel.

A lemezt a már megszokott jó minőségben, rendes borítókkal kapjuk, ráadásul számos videóklipet is készítenek hozzá, melyek közül már kettő is elérhető a honlapon. A dologban a legjobb, hogy mindez ingyenesen letölthető, mégpedig innen.

Matthew Dear: Don and Sherri

A BBC-rádiós Mary Anne Hobbs által protezsált holland drumandbass-producer, Panda húszperces minimixet készített a legfrissebb tört ütemű zenékből. Liquid, clownstep, rave és egyebek - Panda saját munkáin kívül hallható a mixben High Contrast, Zodiac, Black Sun Empire, Matrix, Peshay és John B. Az előremutató, esszenciális d'n'b-minimix ízelítőt ad abból, milyen irányba halad a stílus. Letölthető ingyen, innen.

party.[origo].hu

Plump DJs: System Addict