A trükkös bristoli második gyerekkora

Vágólapra másolva!
A bristoli szentháromságból a Portishead mintegy hónapja jött ki új albummal, a Massive Attack valamikor ősszel dobja ki legújabb lemezét, Tricky pedig öt év aktív láblógatás után most tavasszal jelentkezik szólóanyagával.
Vágólapra másolva!

Adrian Thaws, azaz Tricky védjegyévé vált az éppen fogyasztható és az elborult, zseniálisan őrült határmezsgyéjén mozgó hangzás, melyet már több mint húsz éve szállít. A sanyarú sorsú családból származó kissrácot apja hamar elhagyta, anyja pedig négyéves korában öngyilkosságot követett el. Tizenöt éves korában kezdett el szövegeket írni, aztán pénzhamisítás miatt egy darabig börtönben ült.

A piti kis gengszer jó útra tért, a bristoli The Wild Bunch kollektíva kedvéért hagyta ott a bűnözői életmódot. Mc-ként kezdte, máig sínyli asztmáját, melynek következtében hangját szinte azonnal felismerni. Akkoriban kötött barátságot három másik fura figurával: 3D, Daddy G és Mushroom hívására néhány évig a Massive Attack állandó külsőseként szerepelt.

Közreműködött az első két nagylemezen, aztán 1994 környékén szólókarrierjének építése miatt végleg kivált a bandából. 1995-ös debütáló - anyja nevét viselő - Maxinquaye című albuma milliós példány fölött fogyott, és az akkoriban kibontakozó triphop egyik alapműve lett.

A sikert azóta sem tudta felülmúlni. Egy éven belül következő albumait Starving Souls és Nearly God néven adta ki, hangzása egyre vadabb és elborultabb lett. Soron következő lemezeivel (Pre-Millennium Tension - 1996; Angels With Dirty Faces - 1998) a triphop mélyebb bugyraiba merült le, de a Grease és a Cypress Hill-es dj Muggs társaságáan felvett 1999-es Juxtapose hiphoplemez nem mozgatott meg túl sok rajongót.

A 2001-es Blowback már ismét közönségbarát felvételeket vonultatott fel, hála a rengeteg vendégművésznek - a Red Hot Chili Peppers-tagok mellett olyanok szerepeltek a lemezen, mint Alanis Morissette vagy Cindy Lauper. Mellettük a domináns ragga-énekes, Hawkman egészítette ki Tricky énekes-beszélős hanghordozását.

Tricky: Overcome

A triphop persze már ekkor is a múlté volt, a Blowback inkább nevezhető pop-rock-lemeznek, ahogy a 2003-as Vulnerable is amolyan hibrid: még magán hordozza Tricky sötét hangulatát, de összességében vidámabb a korábbiaknál. Tricky azóta számos számot készített amerikai tévés sorozatokhoz, illetve két éve hivatalosan is megjelentette a Monsieur Gainsbourg Revisited remixalbumon az Au Revoir Emmanuelle című dalt.

Az utolsó lemez óta eltelt öt évben New York és Los Angeles között ingázott, és főként az előbbi város volt rá nagy hatással. Beköltözött egy rokonához Bronxba, és ismeretlenül tengette mindennapjait, klubokba járt, emberekkel barátkozott, figyelt az új hangzásokra és előadókra.

Tricky: Evolution Revolution Love

Mostanság Brown Punk nevű kiadójának elindításával foglalkozik a legtöbbet, filmet is forgatott róla. Legújabb lemezét már 2007-re beharangozták, ám a Knowle West Boy munkacímet viselő új anyag végül csak idén július 7-én kerül a boltokba.

A tizenhárom számos lemez az előzetes információk szerint egyfajta összegzése az évek során a Tricky agyában lerakódott zenei katyvasznak, magán hordozva a posztpunk, a two-tone, a reggae, a hiphop és a színtiszta popzene keverékét. Knowle West egyébként az a kerület, ahonnan Tricky származik, így az összes szöveg az ottani emberekhez, valamint saját múltjához kapcsolódik.

A Domino kiadó (Arctic Monkeys, Franz Ferdinand) gondozásában megjelenő albumon újból vendégénekesek szerepelnek, például a saját kiadójához szerződtetett énekesnő, Alex Mills, vagy az alkalmi ismerősből baráttá avanzsáló New York-i reggae-énekes, Rodigan, de szerepel rajta spanyol, olasz és francia-marokkói énekesnő is.

A Massive Attackkel közös Karmacoma

"Ez az album kényelmetlenséget okozhat a hallgatójának a gondolatok kusza összevisszasága miatt. Amikor a kilencvenes évek közepén először fókuszba kerültem, én voltam a meg nem értett. Azt gondolták rólam, hogy egy megrögzött, borús fickó vagyok. De valójában elég vidám vagyok az életben, ráadásul elég esetlen is" - így Tricky.

Másutt azt mondta, úgy érzi, mintha ez lenne az első lemeze, és olyan izgatott, mint egy gyerek. Az új album is emiatt kapta a Knowle West Boy címet. A legelső, Council Estate című kislemez beharangozó videója itt érhető el, illetve ugyanott lehet jelentkezni a Tricky által meghirdetett remixversenyre is.

party.[origo].hu

Tricky: Ponderosa