Torkos sorozatlövők - hétvégi partyajánló

Vágólapra másolva!
Vasárnap sem kell aggódni a bulizás miatt, másnap ugyanis pünkösdhétfő, így aztán hajnalig lehet ropni, anélkül, hogy a hétfői munka miatt kelljen aggódni. A héten ismét két csokorba szedtük a menő országos és vidéki partykat, mégpedig szórakozóhelyek szerint, ugyanis a hétvégi forgatagban bizonyos klubok többnapos audiovizuális élménnyel csábítják a pihenni vágyó pünkösdölőket.
Vágólapra másolva!

Hosszú hétvégét tartanak az A38 Hajón, a Petőfi Csarnok ismét izgalmas programokkal készült, a Cökxpon Ambient most hétvégén tartja szezonzáró rendezvényeit, és a várpalotai Pannónia Fesztivál is egész hétvégén változatos programokkal várja az érdeklődőket.

Horgonyt fel! - Zabkása vízzel
A Psychic Tv azon kevés zenekar egyike, amely tényleg megérdemli a legendás jelzőt. Úttörő videoművészek, az artpunk, az újhullám, az indusztriál és a techno atya-anyaistenei tavalyi lemondott turnéjuk után végre Budapestre jönnek.

A Psychic TV az összekötő kapocs a hatvanas-hetvenes évek fordulójának New York-i artrockja és a nyolcvanas-kilencvenes évek underground mozgalmai között. Az együttes egyformán kulcsszerepet játszott a nyolcvanas évek első felének szintipopjában, az évtized végének acid- és techno-forradalmában.

A zenekar már tavaly koncertezett volna Budapesten, de egy váratlan tragédiasorozat közbeszólt, ám végre itthon is élvezhetjük a Psychic TV recsegős-improvizatív-indusztriál-punk-techno hangzását. Rajtuk kívül Palotai speckó szettel készül, jegyek elővételben kétezerötszáz, a helyszínen a fellépés napján háromezer forintba kerülnek.

Nonprofit igazmondó
Miguel Orlando Collins, vagyis ismertebb nevén Sizzla Kalonji, a harmincas éveit taposó reggae zenész május elején zenekarával teszi tiszteletét az A38-on. Elnyomás, rasszizmus és a társadalmi igazságtalanságok ellen szóló szövegei hatalmas erőt sugároznak, amely közvetlen, elragadó, pozitív, hittel teli zenéjével párosulva Bob Marley egyik legjelentősebb utódjává teszi.

A kilencvenes évek közepén kezdődő karrierje során a dancehallt igyekezett a reggae gyökereihez és a vallási értékekhez visszavezetni. 1997-es mára klasszikusnak számító Black Woman and Child albuma kiemelte az underground előadók sorából, s a raszta értékek átadójaként és spirituális közvetítőként felvett szerepben ismerszik meg.

Utolsó nagylemeze, a The Overstanding már saját kiadójánál lát napvilágot. Sizzla széleskörű tevékenységet folytat, saját cipő- és ruhamárkáját futtatja, emellett a helyi közösség öntudatát elősegítő nonprofit akciókat is indít. Az A38-on május 9-én Sizzla saját bandájával lép fel a Riddim Colony és a Love Alliance & Mc Milli Chab társaságában, jegyek elővételben ötezer, a helyszínen ötszáz forinttal kerülnek többe.

Sizzla & Capleton: Jah Jah city

Átszellemült popambient
A Zöld sorozat keretében az A38 fedélzete most vasárnap a legendás kanadai Delerium zenekart látja vendégül, amely az elektronika, az ambient és a trance elemeit ötvözi a világzene, a komolyzene és a pop összetevőivel.

A Delerium - a vancouveri mágus, Bill Leeb projektje - zenéje első hallásra világzene, de tulajdonképpen a new age elektronika és a modern komolyzene határmezsgyéjén képvisel egy páratlanul ütős és magával ragadó hangzásvilágot.

A Delerium zenéje úgy működik, mint egy rendkívül erős, magával sodró filmzene, amelyben a helyenként indusztriális hangzásra jellemző erő, másrészt a rádióbarát kifinomultságú elektronika a középkor egyházi zenéjének az átszellemültségével, valamint a világzene legkiválóbb és legkülönlegesebb énekeivel párosul. A bulin hazai színeket a Turbopauza és dj Oleg képviseli, jegyek elővételben kétezer forintért kaphatók, míg a helyszínen háromezer forintot kóstálnak.

Delerium: Silence (Live)

Menj a PeCsá-ba! - Szétesett idő
A Hungarian Depeche Mode Fan Club időkereke ismét egészen a kezdetekig forog vissza: pénteken a Construction Time Again Party 1983 elnevezésű bulival folytatják a Classic Mode Series sorozatot. Május 9-én, pénteken továbbra is a szokásos kétféle kistermes programmal várják a DM-fanokat: nyolcvanas-kilencvenes évek buli az első kisteremben, illetve Bonanza Banzai/Ákos és magyar electro-pop party a kettesben.

Jegyek elővételben péntek estig válthatók a Metro-Nóm Hanglemezboltban ezerháromszáz forintért, a helyszínen csak háromszáz forintért drágábban.

Depeche Mode: Construction Time Again

Széttördelt transzformerek
Ismét a Petőfi Csarnok falai közé szólítanak minden breakbeat rajongót, ugyanis a legendás londoni pimp, Deekline és a népszerű manchesteri The Autobots teszi tiszteletét nálunk.

Dj Deekline sokadszorra látogat el országunkba, kezdeti munkásságát a funk és az electro inspirálta, majd ezt felváltotta a hardcore és a jungle világa, míg végül a breakbeat-szcéna egyik legismertebb alakjává vált. A The Autobots formáció, vagyis Tom és Jez, bassline orientált zenéjükkel gyorsan berobbantak a nu-skool break világába.

Hazai részről a már jól megszokott Palotai, Sikztah, Psyon, Pryus quartett fogja tüzelni a közönséget, ebben a szezonban utoljára a Pecsában, elővételben 2000, a helyszínen 2500 forintért váltható jegy.

Deekline: Touch your toes

Várpalotai dzsembori
Idén másodszor rendezik meg a nyárköszöntő Pannónia Fesztivált a veszprém megyei Várpalota mellett fekvő Cseri-parkerdőben május kilencedike és tizenegyedike között. A pünkösdi hétvégére igazított rendezvényen a hazai könnyűzenei élet legismertebb zenekarai és reményteli újoncai lépnek fel.

A pénteki magyar rock, rockabilly, psychobilly és indierock után szombaton a felhozatal erősnek ígérkezik, ugyanis az eredetileg angolul, majd az utóbbi években már magyarul énekelő alternatív rockzenekar, a Quimby után az abszurd esztrádhiphopot szabadszájúsággal vegyítő Belga szövegel a Nagyszínpadon.

Belga: Zsolti, a béka

Aztán az öttagúvá bővült, élőben elektronikus alapokon, dzsesszen alapuló zenét szkreccsel kiegészítő Zagar együttes következik, de a kisszínpadon ott lesz még a szövegeikkel kultstátuszt hamar elérő Kaukázus, illetve az élőhangszerekkel előadott tánczenét játszó Colorstar szórakoztatja a nagyérdeműt.

A fesztiválra való bejutáshoz nem kell mást tenni, csak regisztrálni a Pannónia Fesztivál honlapján. Az otthon kinyomtatható jegy lehetőséget ad arra, hogy a Pafe-pontokon 975 forintért három napra érvényes belépőjegyre cseréljük.

Zagar: Screen Cowboys

Borotválatlan apus
Május 9-én a Cökxpon Ambientben az elektronikus zene hazai két mágusa dj Palotai és dj Naga tartják az elmúlt év hagyományos havi egy bulisorozatuk záróestjét természetesen együtt. A fater és a szőrös dj együtt zenél, remélhetőleg a szokásos tempóban és minőségben.

Május 10-én mi más lehetne , mint az, amivel nyitották kapuikat: Cökxpon Ambient Est, a szezon legutolsó napját egy igazán érzékeny és különleges estének tervezik.

dj Palotai a Szigeten

Ambient záróest
A külföldről hazautazó Chi, Audio Therapy és EQ kiadóknál megjelenő break/house-fenomén Amb és az etnót, dubot, psychillt és miegymást keverő Kalumet in Dub amúgy is ritkán látható gyöngyszemek mostanában, de erre az estére igazán speckó szettel készülnek (utóbbiba belehallgathatsz itt.)

A varázslatos vizuállal beborított Cökxponban még más érdekesség is várja a látogatókat, a már oly népszerű tükrösteremben a Pupilla zenekar speciális ambient live act-jét és a TakTadaMi keleti elemekkel fűszerezett kortárs táncelőadását láthatják az érdeklődők, mindkét napra a belépés természetesen ingyenes.

Pupilla: Day after day