Popszegecselt gólem

Vágólapra másolva!
A hazai hiphop klasszikusai és neo-folklór megasztárjai ezúttal a betyárfunk remek bandájával ütköznek, akiknek még a furulyájából is Hendrix szól. A két kiváló banda maximális hatásfokkal és kellően találó odavágásokkal csap le az A38 Hajón.
Vágólapra másolva!

A Belgát talán nem kell, és nem is lehet bemutatni, személyükben talált otthonra a magyar dadaista neofolklór legújabbkori reinkarnációja. Szövegeiket gyermekek skandálják az iskolákban, APEH-adminisztrátorok ebédszünetükben, sírásók és szülészek imáikban és szitkaikban, azaz jóformán mindenki, mindenkor, mindenhol.

Szellemességük határtalan, három derék rapper, kinek zenekara mindössze egy kiváló dj, így egy bármikor bevethető diverzánscsapatként bárhol, bármikor. Bauxit, Még5lövés és Tokyo, akik a buddhista főiskola hallgatói voltak egy Tilos Rádió-béli műsor kapcsán egymásra találtak, és ha már ott voltak gyorsan írtak egy számot az akkori választásokról.

Titusz zenei alapjaival indulnak egy országos tehetségkutató műsorban, ahol a döntőig menetelnek és ott az Ovi című számmal bár nem nyernek, de az - éppen akkor induló, mára már megszűnt - EstFM maxilemezén megjelennek, és a rádió rongyosra játssza zenéjüket.

2002-ben jelent meg debütáló Majd megszokod című albumuk, mely által a csapat tinik és nem tinik körében hihetetlen népszerű lett. A probléma ott kezdődött, hogy a csapat által ironikusnak, sőt gúnyosnak szánt számait nem igazán értette a hallgatóság.

Sziget nagyszínpad, újabb videóklipek, majd a 2004-es Jön a gólem című album egyébként már egy fokkal poposabb, és ezáltal sokkal színesebb, mint elődje. Alig telik el egy év és 2005 októberében megjelenik a csapat harmadik, ráadásul dupla kiadású albuma, ami a Bokorpuszta, illetve a Zsolti a béka címeket viseli, külön érdekesség, hogy míg az előbbi felnőtteknek, addig az utóbbi a gyerekeknek készült.

Bëlga: Mit Parodizálsz??

Tavaly megjelent legújabb, negyedik anyaguk, a Zigilemez, melynek megjelenésére elfogadta a hallgatóság, hogy a belga nem hiphop, hanem rappelve előadott szürrealista népi-sanzon-humor-rockmetál-reggae-dub-diszkó egyveleg, a srácok utánozhatatlan és pótolhatatlan előadásmódjával keverve.

A Kerekes Band zenéjében Lajkó Félix népi motívumai és vehemenciája, a Shrek fanyaros humora és a lakodalmas dzsessz balkáni sodrású ereje olvad eggyé, ahogy ők fogalmaznak egyik számúk címében: Csángó boogie-vá.

Belga:A gyaloglás vége

A 1995-ben alakult Kerekes Band magyar népzenén alapuló világzenét játszik. A zenekar tagjai évekig foglalkoztak autentikus gyimesi és moldvai népzenével, majd egyre jobban magukba fogadták más zenei műfajok hatásait is.

Így született meg egy teljesen új, szabad variációja ennek az amúgy is nagyon vérpezsdítő zenének. Újításuk, hogy az autentikus magyar népzenét funk, dzsessz, rock, pszichedelikus és elektronikus zenei műfajokkal társítva formálják egy egészen szokatlan, általuk csak "ethno funk"-ként aposztrofált stílussá.

Kerekes Band: Dervis (élőben a Művészetek Palotájában)

A hagyományos lendület találkozása a szabad improvizációval, mindez egy kuriózumnak számító hangszerfelállásban, amely - kihasználva az elektronika lehetőségeit - új utat nyit meg a népzene értelmezésben. Készülő új albumuk Pop szegecs című számában Jimi Hendrix egykori zenésztársa, a kíváló billentyűs Mike Finnigan hallható orgonán.

Most a két banda közös erőfeszítést tesz, hogy a hangulatot a lehető legvégsőkig fokozzák, és kellő humorral vegyítsék a táncolható ütemeket. Belépő nincs, regisztrálni ezen az oldalon kell.

party.[origo].hu

Kerekes Band: Csángó Boogie