Nyerj jegyet a legjobb utcai költők koncertjére!

Vágólapra másolva!
A Karmatrionic kiadó szervezésében a hazai underground hiphop legjobbjai tolják az A38 Hajón. Rímek, szövegek és remek alapok, hajnalba nyúló dumaparty a Dunán, erről szól csütörtökön hat órától a Mega Hiphop Night. Nyerj jegyet a partyra!
Vágólapra másolva!

Az elektronikus zenei formációnak induló Karmatronic hamar kiadóként is jegyezte önmagát, s manapság szinte mindenfajta zenével foglalkoznak, a klasszikustól a hiphopon keresztül a house-ig.

Tavasszal emszíversenyt hirdettek hazai, feltörektvő szájalók részére, s a mostani Mega Hiphop Nighton nem csak a hazai underground elitet, hanem további érdekességként a verseny legjobb három előadója is lehetőséget kap, hogy kipróbálja magát a színpadon.

A fellépők között lesz az a Hősök, amely úgy 2001 táján jött létre, amikor az Ammóniaszökevények (Pétfürdő, ugye!) hiphopcsapat egyesült az Őrült Oldal elnevezésű veszprémi formációval, s egyesített erőik révén született meg a banda.

Eckü, Brash, Gerysson, Mentha, Joeker, jó lesz majd egyenként is megjegyezni a neveket, ugyanis az azóta eltelt idő két nagylemezt, számtalan együttműködést, vendégszereplést és egyéni projektet, multi-lemezszerződést hozott.

A Hősök a magyar underground hiphop egyik legnépszerűbb együttesévé nőtte ki magát, és még hol a karrier vége. Csütörtök estére Dj Zomblaze-zel és azzal a Pixával erősítenek, aki a leginkább sokszínű alapokra reppel, méghozzá általában a csajozásról, címadó albuma sem véletlenül kapta a Fürge ujjak nevét.

MC Gőz, vagy ha jobban tetszik, Gözy, a magyar freestyle-király. Már kissrácként lekesedett a hiphopért, aztán 1995-ben többedmagával megalapította a Hátshow Sor nevű formációt, amiben hárman tolták a szöveget. Az első fellépések után hamar beindult a szekér, 1998-ban dalt adnak a Fila Rap Jam 2 részére, 1999-ben elnyerik a Fila Rap Jam közönségdíját.

Gözy közben egyre inkább belevetette magát a freestyle-ozásba, és 2004 őszén megjelentette első nagylemezét, Gőzy mulató címmel. A tavaly megjelent Number című lemez immár MC Gőz második albuma: klasszikus, odamondogatós, szabadstílusú hiphop, remek hangmintákra, fontos ügyeket boncolgató szövegekkel.

Az egykori, mára lassan kultikássá érő Hátshow Sor tagjaiként ismerhettük meg Suppát és Wherdee-t is, az előbbi a mikrofonok aranyszájú titánja, míg az utóbbi a bakelitlemezek biztoskezű mágusa, aki esetenként Fankadelinek is összerak alapokat.

FankaDeli: Ezt most

Mégpedig annak a Fankadelinek, aki szintén fellép csütörtök este a hajón, és aki mostanában nemcsak szólóban szövegel, hanem Suhancos nevű formációjával népzenét kever belassult ütemekkel. Az éppen huszonötéves kecskeméti rapper érzelmes és költői szövegeiről ismert, fiatal kora ellenére az egyik legtermékenyebb hazai előadó.

Igazi érdekessége a hazai rapéletnek Artos Csaba, aki több mint tíz éve a hiphop-szakmában, töretlenül új utakat járva. Egykor az ART duó tagjaként kezdte emszíként, azóta zenekészítéssel is foglalkozik, s az ő nevét a hiphop és a vallás összehozásáról ismerték meg. Komolyan veendő, néhol lírai szövegei mellett az ország egyik legjobb szabadon szövegelő rapperével van dolgunk.

Ott lesz még mc Ron, a bajai - minden halászlében kanál - szövegelőgép, a live partyt levezénylő Dj Zefil, valamint a lassan veteránnak számító, a hiphop-szcéna keresztapai funkcióját magára vállaló Animal Cannibals duó egyik fele, Qka MC is. Az összes fellépő jó példa arra, hogy hazánkban is lehet értelmes szövegekkel operáló hiphopot készíteni, nem csak a fegyverek és a gengszterkedés, illetve önmaguk fényezése a téma.

Mc Gőz: Még Mindig Mulatunk (közreműködik Mc Ron)