Régvolt ikonok - hétvégi partyajánló

Vágólapra másolva!
Beindul a fesztiválszezon, és vele együtt Nyugat-Magyarország, hiszen a nyári őrület első három jelentős rendezvényre itt kerül sor (múlt hónapban a Naphold Minifest a győri Püspök-erdőben), most pedig a Bakony és a Volt Fesztivál a soros.
Vágólapra másolva!

Sopron, Volt Fesztivál, július 2. és 5. között, rengeteg színpaddal és jobbnál jobb izgalmas koncerttel. Az elektronikus zenéket kedvelőknek sem kell aggódniuk, hogy auditív csemege nélkül maradnának, szamárvezetőül a hosszú hétvége említésre méltó programjaiból nyújtunk egy adagra valót.

A nagyszínpadon lesz élő, nagyzenekaros drumandbass a stílus egyik kulcsfigurájától, aki 1997-es New Forms albumával - talán elsőként - tette népszerűvéé szélesebb rétegek között a tört ütemeket. Roni Size azon albumát Mercury Prize díjjal jutalmazták Nagy-Britanniában, s most Reprazent formációjával ad még több dob és basszust a hallójáratainknak.

Aznap este itt szövegel a latin rapcsapat, a Cypress Hill, akinek klasszikus Insane in the Brainjére anno a fél ország ugrándozott feltartott kezekkel, s akik a latin-amerikai közösség szlengje, a latin lingo-nak az elterjesztését is köszönhetjük. Az ezerarcú Dj Muggs, a kísérteties hangjáról ismert B-Real és a Sen Dog alkotta triót jópár év késéssel, de végre hazai színpadon láthatjuk július 3-án.

Tavaly a legnagyobb hazai fesztiválon áramszünettel mutatkozott be, most reméljük mindenféle baki nélkül lép fel az egykori Mano Negrás, baszk származású Manu Chao és az ő Radio Bemba Sound Systeme, akiknek igazán szórakoztató és szellemes hangzása igazi bulizenéként funkcionál, bárhol és bármikor.

A kisebb színpadokon is lesz elég látni- és hallanivaló, elsőként is a nyolcvanas évek diszkóhangzását modern elektróval és technóval kever kanadai Tiga, de végre színpadon látható a Tosca is, ami a bécsi downtempo-mágus duó, Richard Dorfmeister és Rupert Huber köpönyege alól bújt elő, s az elmúlt tíz év izgalmas kombinációját adta, megmutatva, hogyan is kell az elektronikát nujazz-es módon - ráadásul mesterien - keverni.

Tosca: Wonderful

Nem hiányozhat kebelbarátuk, Rodney Hunter sem, aki amellett, hogy számos remixet készített (Waldeck, Count Basic), Peter Kruder barátsága révén végül a G-Stone kiadónál horgonyzott le, ahol a funk-soullal átitatott downtempo zenéivel kápráztatta el a sógorok és a világmindenség hallgatóságát. Most élő bandájával érkezik, s tökéletesre csiszolt nagyzenekari ütemei kizárólag jót ígérnek. Ha már lounge, akkor persze a német Frank Popp sem hiányozhat a kínálatból: dzsessz, soul, funk, hatvanas-hetvenes évek filmzenéi adják jellegzetesen vicces, laza és szexi muzsikájának kvintesszenciáját.

The Lisa Carbon Trio, The Roger Tubesound Ensemble, Silver Sound, Almost Digital, Atom Heart, ha senkinek nem mondanak semmit ezek az igen furcsa nevek, akkor elég csak annyit mondani, hogy a közös pont ezekben a produkciókban Uwe Schmidt. Valljuk be, legújabb projektje, a Senor coconut & His Orchestra név sem az, amire emberek tucatjaira rohamoznák meg a koncerttermeket. De ne ítéljünk előre: az úriember igazi előnye, hogy a már-már sablonos tiszta elektronikus zenéket vegyítette latin, dzsessz és mindenmás egyéb stílusokkal.

Senor Coconut

A Layo & Buschwacka dj/producer párosa is igazi vegyészkonyhát tart fenn: a nagy elektronikus kondérban breakbeat, techno, acid és house őrjítő katyvaszát nyújtja, dalaik legtöbbje partyslágerként avanzsál a táncparketten, erről már többször tanúbizonyságot tettek kishazánkban, itt az idő az újabb kiállásra!

A Barabás Lőrinc Eklektric három éve alakult, bár a tagok egyenként tisztes karriert tudhatnak maguk mögött. A hatások közül leginkább Erik Truffaz és Miles Davis jellegzetes, fojtott, minimalista trombitajátéka a legerősebb, Barabás Lőrinc tehetséges játékát már Nicola Conte is dícsérte. A zenekar különleges muzsikájában ott vannak a kilencvenes évek dzsesszes hiphopjának, a modern elektronikus kísérleteknek, a nu jazznek a nyomai is, az együttes tavaly adta ki bemutatkozó korongját Ladal címmel.

Barabás Lőrinc Eklektric: Famous

Depeche Mode, Billy Idol, Human League, New Order, Cure, a nyolcvanas évek legjobb Cure-bandái, amely éra kultikus himnuszait dolgozza fel a Nouvelle Vague nevű francia együttes - bossa nova stílusban. A hangzásuk csavaros elektrovagancia, kívülről befelé, és fordított irányban is slágerpop, brazilos bossa nova a Lövérek árnyékában.

Nouvelle Vague: Love will tear us apart (live)