Az első...

Vágólapra másolva!
Biczók Dávidot, azaz Soliquidet a Trancetream.fm stábja zavarta meg egy picit készülő nagy projektjében, amiről elöljáróban csak annyit árulunk el, hogy az első... Elmondta, milyen változást hozott életébe, hogyan érte a nagy feladat, mennyit foglalkozik vele, mikorra várhatjuk és persze faggattuk más témákban is. Hogy miről is van szó? Természetesen a készülőben lévő első Soliquid szerzői albumról.
Vágólapra másolva!

Úgy hallottuk egy nagyon nagy projekt kellős közepén vagy. Igaz ez?
- Hát attól függ mire gondoltok. Ha az első szerzői albumomra, akkor igen, egy nagyon nagy projekt kellős közepén állok...

Mikor és hol fog megjelenni az album?
- Elég jó helyen, a Baroque Records-nál, elvileg az év végén, vagy a következő év elején. Még nem derült ki pontosan, képlékeny a dolog egyelőre, mert számos dologtól függ.

Mikor kerestek meg a kiadótól az albummal kapcsolatban?
- Ezt nem is tudom már pontosan, mert elég hosszan tárgyaltam velük a feltételekről. Májusban, amikor államvizsgáztam, akkor már megvolt a végleges szerződés, úgyhogy szerintem tavasz közepén jöhetett a felkérés.

Hogyan hatott rád a tény, hogy a sok kislemez után most egy albumot fogsz írni?
- Nem mondom, hogy nem örültem neki, de nagyon sokat kellett gondolkodnom rajta, hogy hogyan leszek képes beütemezni. Szerencsére a megjelenés kicsit későbbre tolódott, így könnyebben be tudom fejezni még időben. A kislemezek után elég komoly feladatnak látszott, de gondoltam magamban, hogy csak nem fog ki rajtam egy album.

Milyen a munkatempód? Az ember azt gondolná, hogy akkor éjt nappallá téve a producer bezárkózik a stúdiójába és pár hónap múlva kijön a kész anyaggal egy ilyen felkérésnél, vagy épp az ellenkezője az igaz, vagyis megy minden a maga rendjén, éjjelente pedig zenét ír. Te melyik véglet vagy?
- Az utóbbi időben leszoktam az éjszakai zenélésről. Biztos öregszem... Igazából annyit írtam csak elő magamban, hogy melyik hónapban hány zenével kell elkészülni, s ezt sikerült is tartanom végig. Többnyire minden maradt a maga rendjében. Ha kellett, akkor kicsit rákapcsoltam, de szerintem nem szabad nagyon erőltetni a dolgot, illetve szüksége van a füleknek is pihenésre. Vannak, akik egy éjszaka alatt megírnak egy zenét. Én ezt nem szeretem, mert ami abban a pillanatban jól hangzik, lehet, hogy két nap múlva már nem is tetszik.

Mit tudhatunk a lemezről elöljáróban? Hány nóta lesz rajta és milyen stílusokat fognak képviselni? Hogy állsz vele?
- Kilenc vagy tíz lesz rajta. Még nem tudom, mert pillanatnyilag csak a nyolcadikat írom. Szerintem elég jó kis album lesz. Nem szerettem volna egy kaptafára megírni tíz zenét, mint ahogy azt rengeteg mostanában megjelent albumnál hallom. Az eddig elkészült dalok elég széles palettán mozognak. Van lassú, tört ütemű zene, pörgősebb, technósabb, de készült trancesebb, elszállósabb is, illetve vannak elektró- és progifélék is, sőt szimfónikus betétekből sincs hiány...

Soliquid: Rusty Tears (Original Mix)

Áruld el a fiatal, lelkes bedroom-producereknek, hogy mi a villanyzene csinálás titka! Mit tartasz legfontosabb követendő útnak, ha valaki ezzel akar foglalkozni, akár hobbiból vagy karrier szinten?
- Elsősorban a zene feltétlen szeretetét, a kitartást, illetve a mindig előrébb lépésért való küzdést.

Mit tartasz az első "nagy" megjelenésednek, ahonnan már azt mondtad, hogy itt bizony nincs megállás?
- A Parádé remixes első megjelenés volt sokáig számomra az, amiért még mindig nem adtam fel. Mostanában ez némileg úgy módosult, hogy már a minél jobb kiadóknál való szereplés az elsődleges célom. Ezek közé tartozik a Renaissance-os, a Baroque-os, az Audio Therapy-s megjelenéseim, ha mérföldköveket kellene mondanom. Ezekre igazán büszke vagyok...

Mi inspirált legjobban az album eddigi trekkjeinek készítése kapcsán?
- Az, hogy valami olyat tegyek le az asztalra, amivel, ha akár húsz év múlva visszatekintek rá, akkor is elégedett legyek. Többek közt ezért próbálom a maximumot kihozni a számokból.

Mi a legviccesebb történeted, szituáció aminek részese voltál, ami most eszedbe jut nemzetközi producerekkel, dj-kkel kapcsolatban?
- Most hirtelen csak egy ugrott be. Schössow hívott múltkor épp Hollandiából, mikor én pedig épp javában egy bulira készülődtem itthon. Amikor beszéltünk, mondta, hogy valaki nagyon szeretne beszélni velem, és átadta a telefonját valakinek. Kb negyed órát dumáltam a "valakivel", aki a végefel megkérdezte, hogy tetszett-e a remixe, amit a Leave Me Alonelemezemre csinált. Ekkor esett le, hogy Ruben de Ronde-vel dumálok kábé 15 perce.

Trancetream.fm

Soliquid: Town of Paper Boxes (Original Mix)