Agyas tudósok

Vágólapra másolva!
Bár ezt első hallásra nehéz elhinni, a hazai drumandbass vezető bandájának, a Brains-nek, valamint a magyar underground egyik legpatinásabb együttesének, a Tudósoknak, egy és ugyanaz a ritmusszekciója, amely Jeli Gergelyből (dob) és Endrei Dávidból (basszusgitár) áll.
Vágólapra másolva!

Mivel a két csapat több vonatkozásban is egy, így bemutatják egyetlen estén, hogy miként lehet a Tudósokból Brains, avagy miként szólhat a Brains egy szokatlan vendéggel Tudósokként. Az elképesztő kísérletben sodró ritmusok, lüktető basszusfutamok, őrült szövegek és raggák, effektezett gitárok és süvöltő szaxofonok simulnak össze egyetlen pörgő - drumandbass to jazz, hiphop to punk, vagy dancehall to rock - önfeledt táncőrületté.

A Brains mára jóformán valamennyi hazai és számos rangos külföldi fesztivál nélkülözhetetlen fellépője. Zenéjükben visszhangos dubok keverednek pörgős elektronikával, sodró raggázások laza reggae-kkel, és persze az egésznek a mélyén ott a drum'n'bass elsöprő lendülete.

Mindez élőben, nagyszerű, összeszokott, halálpontos zenészektől azt eredményezi, hogy egy Brains-koncert súlyos víz- és öntudatvesztéssel jár. Legújabb, Top Shotta című lemezük nagysikerű bemutatója tavasszal volt a Hajón, amelyet azóta jóformán megállás nélkül játszanak a rádiók.

A Tudósok legújabb albuma, a Jedikém, gyere haza! is az idén jelent meg, amelyen amellett, hogy a patinás ős-underground zenekar a tőle megszokott hatalmas energiát és magas művészi színvonalat hozza, ugyanakkor hangzásának elképesztő megújulásáról is tanúskodik: kiváló és hallgatható számok, Zsanett-ügy funk és diszkó-baleset jazz, Jedi-soul és dadapunk, vagyis hajszálpontos őrület.

A Tudósok az utóbbi években jó pár koncertet adott külföldön is, New York-tól Londonon, Párizson, Berlinen át Moszkváig, kortárs zenei fesztiváltól avantgárd jazzklubon át a pubig. Legutóbb idén nyáron Londonban adtak koncerteket többek között a DadaBloomsday Festival fővendégeiként abban az Ivy Houseban, ahol egykor a Rolling stones és a Pink Floyd is játszott.

party.[origo].hu

Brains lemezbemutató koncert