A legenda Budapesten

Vágólapra másolva!
A francia szintetizátormágus igazi varázslatra készül a Budapest Sportarénában: ötven legendásnak számító analóg szintetizátor és három zenésztársa társaságában újra életre kelti a a zenetörténelem áttörést jelentő művét, az Oxygenet. Nincs más dolgunk, mint egy mély levegőt vennünk és átadni magunkat a csodának!
Vágólapra másolva!

Jean Michel Jarre - aki bár ez egyáltalán nem látszik rajta, de nemrég ünnepelte hatvanadik születésnapját - az Oxygene három évtizedes jubileumát igazán méltó ünnepelte meg, amikor újra feljátszotta a húszmillió példányban gazdára talált zeneművet, amely mai füllel hallgatva is futurista megoldásokkal teli, dallamban és különleges hanghatásokban egyaránt gazdag, hatrészes kompozíció.

A koncerten és a lemez felvételekor is ugyanazokat a hangszereket, és a zenei világban akkor egyedülálló szintetizátorokat és egyéb "szerkezeteket" használta, mint amikor az eredeti művet szerezte. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hangzás elavult lenne.

Egyedülálló és senki máséval össze nem téveszthető szerzeményeket hallhatunk csodálatos minőségben, amelyet még teljesebbé tesz a háttér és a színpadkép, amelyre Jarre mindig is nagy hangsúlyt fektetett. Az Oxygen 1977-ben született, amellyel az elektronikus zene francia úttörője egy csapásra világhírű lett a rajongók és a zenekritikusok körében is.

Jarre nemcsak zenészként előzte meg ezzel a korát, hanem gondolkodóként is. Az Oxygene album ugyanis - ahogy azt a borítója is sugallja - a Földet veszélyeztető környezeti problémákra akarta felhívni a figyelmet, jóval azelőtt, hogy ez egy mindenkit foglalkoztató probléma lett volna.

Az Oxygene az elektronikus zenében is mérföldkőnek számított, hiszen olyan, akkor még soha nem látott hangszerekkel rögzítette, amelyek nagy részét ma már csak másodkézből lehet megszerezni. Művével az elektronikus zene számára új kapukat nyitott meg.

Oxygene part 2

Jarre mindig is híres volt nagyszabású show műsorairól, történelmi helyszínválasztásairól, a Guinness rekordok könyvében is megörökített koncertjeiről. Elég ha azt említjük, hogy ő az első francia művész, aki teltházas koncerteket adott stadionokban, a Wembley Stadionban, Barcelonában az Olimpiai Stadionban és a budapesti Népstadionban is.

November 12-én eljön a remek alkalom az ismétlésre, ugyanis este nyolckor, jegyet itt lehet vásárolni több árkategóriában 9500 és 18900 forint közötti áron.

party.[origo].hu

Oxygene part 4