Darabokra tört dallamok

Vágólapra másolva!
Drumandbass, acidjazz, kísérleti elektronika, IDM, sorolhatnánk, de a közelében sem járunk a fogalomnak: Squarepusher. Most szombaton végre hazánkban is megmutatkozik Tom Jenkinson, aki egy szál basszusgitárjával, egy élő dobos és gépek kíséretében vezet be újabb lemezének varázslatos világába.
Vágólapra másolva!

Bár az utóbbi években egyre több előadó jut el klubturnéi során Magyarországra, a hónap második Fucktothemusic és az Aktrecords szervezése mégis különleges esemény, ugyanis ritka, hogy a zenetörténet egy ilyen markáns alakja látogasson el országunkba.

Squarepusher néven ismertté vált Tom Jenkinsont vélhetően senkinek nem kell bemutatni, aki bármennyire is nyitott a különleges zenékre. Pályája korai kezdetén, mindösszesen tizenhét évesen már leszerződött a Nine Inch Nails-főnök Trent Reznor által alapított Nothing Recordshoz, ahol a NIN mellett többek között Marilyn Manson, illetve az Autechre bizonyos lemezei is megjelentek.

21 éves korában átkerült a Richard D. James, azaz Aphex Twin által alapított Rephlex kiadóhoz a Feed Me Weird Things című kultikus lemezével, melynek sikerei alapján leszerződtették a kortárs elektronikus zenék legnagyobb kiadójához, a Warphoz. Itt már az olyan lemezeivel mint például az Ultravisitor és a Hello Everything, a kiadó legsikeresebb kiadványait jelentette meg.

Squarepusher igazi védjegye az élőben manipulált, ütemekre történő basszusgitárjáték. Sajátos technikájával, a kisujjal történő slappeléssel olyan előadóművészek elismerését vívta ki, mint Mike Patton, Bootsie Collins, Andre 3000, Thom Yorke, Brian Eno, Sofia Coppola, vagy Flea a Red Hot Chili Peppersből, aki Tom Jenkinsont a földön élő legjobb basszusgitárosának nevezett.

My Red Hot Car

Budapestre új lemezével, a Just A Souvenirrel érkezik, melynek turnéján egy speciális, csak erre az ötállomásos turnéra kialakított, a hangra reflektáló óriás LED-fal szolgál vizuálként, míg zenei téren az analóg szerkezetek és az élő basszusgitár mellett egy hús-vér dobos is elkíséri.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a koncertre az összes jegy megvásárolható elővételben az Aktrecorodsban (IX.Üllői út 51.), most még négyezer forintos áron. A helyszínen, a Diesel Clubban (volt E-Klub) ugyanez 4700 forintért kapható, koncertkezdés pontosan fél tizenegykor. Elővételi jegy mellé akciós áron (2500HUF) vásárolható meg a Just a Souvenir című új album cédé formában. Az esten magyar részről az újdonsült szólólemezes Cadik, valamint Mesterházy és Isu lép fel.

party.[origo].hu

Come on My Selector