Fúziós India Budapesten

Vágólapra másolva!
Miles Davis legjobb tanítványa visszatér Budapestre a dzsessz, az elektronika és a különféle népzenék határvidékéről, hogy legújabb, Kalkuttában készült Benares című lemezét bemutassa teljesen új zenekarával. Erik Truffaz Indian Projectje a Gödör Klubban lép fel kedd este.
Vágólapra másolva!

A negyvenes éveit taposó, Svájcban született francia zenész azon kevés muzsikusok egyike, akit meghatározó alakként fogad el a dzsessz és az elektronikus tánczene világa. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy dzsessz-fesztiváloktól kezdve hiphop és drumandbass partykig egyaránt megtalálhatjuk nevét a fellépők között.

A genovai konzervatóriumban klasszikus zenét tanult, majd az Orchestre de Suisse Romande-ban játszott, de Miles Davis nevezetes Kind of Blue című albuma hatására a dzsessz felé fordult. 1990-ben Orange néven dzsesszegyüttest alapított, mely a következő évben elnyerte az egyik legjelentősebb francia dzsesszdíjat, a Prix Specialt.

Truffaz ifjúkori párhuzamos dzsessz- és rockzene-rajongása páratlan nyitottságot eredményezett: lemezein rengeteg stílus jegyeit egyesíti, a domináns elemek az aciddzsessz, a funk és az elektronikus zenékre jellemző ritmusképletek. Karrierje kezdetétől fogva a legendás Blue Note kiadónál jönnek ki sorra zenéi (The Dawn, Bending New Corners, The Mask, Mantis, Saloua, és még sorolhatnánk), de kiadott egy lemeznyi remixet is, mégpedig a dzsessz és elektronika mezsgyéjén alkotók legjobbjai gondolták újra műveit (Alex Gopher, Pierre Henry, Bugge Wesseltoft).

Tavaly még jól megszokott kvartettjének tagjaival (Marc Erbetta, Marcello Giuliani, Patrick Muller) adott ki albumot, most pedig egészen Indiáig utazott, hogy az ottani zenéket építse be saját muzsikájába. A városok nevét viselő sorozat (Arkhangelsk, Paris, Mexico) után itt az új darab, mégpedig a Kalkuttában készült Benares, melyen a trombitás Truffaz most is megfelelő partnereket talált.

Elsőként a Brazíliában született, Szenegálban felnőtt, majd Svájban éldegélő világjáró zongoristát, Malcom Braffot, aki szintén a Blue Note istállót erősíti sajánt zenekarával, a Yelével. Apurba Mukherjee nálunk egy kevéssé ismert hangszeren, a tablán játszik, melyet a világi (klasszikus és pop), valamint vallásos zenékben is egyaránt használnak. A harmadik vendégművész a karizmatikus és sugárzó temperamentummal megáldott Indrani Mukherjee, aki énekhangjával kápráztatja el a hallgatóságot.

Erik Truffaz Indian Projectjén kívül kedd este fellép még a Chalaban, a jegy ára elővételben 3000, míg aznap a helyszínen 3500 forint.

party.[origo].hu

Erik Truffaz: Sweet Mercy