Ízig-vérig house dj-k

Vágólapra másolva!
Asa & Max sosem volt könnyen bekategórizálható, lemezlovas pályafutásuk alatt mindig is változatos szettjeik és zenei nyitottság jelentette a védjegyüket. A fiú-lány dj duó valamiért mindig kilógtak a sorból, de azért azt pár éve azt még ők maguk sem gondolták volna, hogy saját stúdiójukban a hazai indie, nu metál és gyerekzenekarok zenéivel is foglalkoznak majd.
Vágólapra másolva!

A hétvége továbbra is a dj-skedésről szól a páros számára, amiben szintén egy kicsit rendhagyóak. Elmondásuk szerint soha nem rohannak haza a vidéki fellépésekről hajnalban, hanem ott töltik az éjszakát, és másnap körülnéznek egy kicsit.

"Majd minden hétvégét máshol töltjük a zenélés miatt. Az elmúlt két hét során például voltunk Bolyon, Székesfehérváron, Szlovákiában, Kaposváron és Kiskunmajsán. Ha lehetne, minden budapestinek kötelezővé tenném az országjárást, így levegőhöz jut az ember. Mindenhol egy kicsit mások az emberek és máshogyan gondolkodnak, amiből sokat lehet tanulni" - összegzi Asa az élményeiket.

A dj duó számára azonban a hétköznapok is a zene körül forognak: Max saját stúdiójuknak falai közé húzódik, Asa pedig egy nemzetközi kiadónál ápolgatja a legújabb zenék marketing kommunikációját. Egy saját stúdió kiépítése a dj duó régi álma volt.

"Kezdetben vettünk egy szintit, majd még egyet, majd azon kaptuk magunkat, hogy ez a projekt már nem fér el a kisszobában. A 60 négyzetméteres pincében kialakítottuk saját stúdiónkat, amit el is neveztünk, Stray Dognak." - meséli Max. Aki járt már náluk, annak nincs kétsége afelől, hogy a közepes méretű stúdiók világában nemzetközi szinten is megállná a helyét: hangszigetelt falak, akusztikailag csillapított lehallgató és feljátszó helyiség. Komplett felvevő berendezés (Pro Tools MIX3 rendszer), óriási AMEK analóg pult, és az elmaradhatatlan vasak: SSL, Universal Audio, Joemeek, Gyraf Audio, DBX compresszorok, MXR, Orban, Carlec EQ-k, Lexicon és TC zengetők...

A dj páros bevallása szerint a Stray Dog Stúdió mára már egyáltalán nem csak arról szól, hogy legyen hol megírni, kikeverni és masterelni a saját zenéiket, hanem Max fő csapásává vált a stúdiómunka. "A ma divatos indie zenekaroktól kezdve a nu metálon keresztül a gyereklemezig mindenfélén dolgoztam az elmúlt évben, de egyáltalán nem szakadtam el a gyökerektől, hiszen rengeteg külföldi és hazai elektronikus zenei produkciónak én látom el az utómunkálatait." - részletezi Max.

Eddigi stúdiómunkái közül a hazai pályáról az EZ Basic lemezét emelte ki. Az indie csapat egyik slágerét mindannyian jól ismerhetjük a Petőfi Rádióból. A dj / stúdiós nagy kedvencei még a gyerekzenészek közül a Buborék együttes, akiknek szintén egy egész albumot készített. Az elektronikus zenei téren szintén hazai példáknál maradva, dolgozott Fortebával, akinek a Plastic Citynél jelent meg albuma, a Made Inn és a Fairlads magyar kiadók megjelenésein, valamint a hazai lounge élvonalból Geróval.

Mindeközben azért Asa & Max saját produceri tevékenysége sem szorul háttérbe: A 2006-ban Igor Do'urdennnel és Cartridge-dzsel közösen alapított kiadójuk, a Buksi Records továbbra is él és virul. Az év végéig három kiadványuk lát napvilágot: a new yorki illetőségű NOSI Music tech-house kiadónál egy EP, saját kiadójuknál egy maxi remixekkel és a Nu Waves olasz illetőségű kiadónál egy átdolgozással jelentkeznek hamarosan.

party.[origo].hu