Akadémiai hallászavar

Vágólapra másolva!
Múlt héten, a Los Angeles-i Nokia Színházban rendezett hatalmas "jelölőshow" keretében, nyilvánosságra hozták a 2009. február 8-án esedékes, sorban az 51. Grammy-díjátadó hivatalos nomináltjait. Azonban e nagy felhajtással sem sikerült elpalástolni azt a nyilvánvaló tényt, hogy a jelölőbizottság továbbra is kellő távolságtartással figyeli az elektronikus és dance zene világát.
Vágólapra másolva!

Átnyálazva az idei év Legjobb Dance Felvétele és a Legjobb Elektronikus/Dance Albuma kategória jelöltjeit leginkább sírógörcsbe rándulnánk, több okból is. Alapesetben ugyanis mit keresne három echte popzenész a mi kis képzeletbeli listánkon, ugyanezen kategóriákban?!

Márpedig a hírhedt "and the Grammy goes to" felkonfnál a Legjobb Dance Felvételért három eltévedt lélek is rágja majd a körmét egyszerre: Rihanna "Disturbia"-ja, Sam Sparro "Black & Gold"-ja, illetve Lady Gaga & Colby O'Donis' "Just Dance" című felvétele verseng a leendő popnagymama címért is ringbe szálló Madonna "Give It To Me"-jével.

Őket követi és a mérleget némileg balanszírozza a Hot Chip, "Ready For The Floor" című trackjével; ez legalább ténylegesen dance stílusú zene. Emellett az év Legötletesebb Videója díjra is esélyesek, de ilyen kategória nincs, a szimplán Legjobb Videóklipek közé pedig kevés volt.

Az utolsó jelölés pedig egyenesen fura és érthetetlen, hiszen a Daft Punk "Harder, Better, Faster, Stronger" felvételéről van szó. Nem mintha bármi baj is volna a zenével, de kérdéses, hogy mit keres egy eredetileg 2001-ben már kiadott track az idei jelöltek közt. Csak annyi történt vele, hogy 2007-ben újra megjelentették az Alive című korongon. Az Akadémia jelölőbizottsága valószínűleg csak szimplán túl sokszor nézte meg a YouTube-on fellelhető, nagysikerű ujjazós videót.

http://www.youtube.com/v/AW94AEmzFhQ&hl=en&fs=1

Színkavalkád Hot Chip módra - "Ready For The Floor"

A Legjobb Elektronikus/Dance album jelöltjeit sem lehet szó nélkül hagyni, hiszen Daft Punk, Moby illetve a Brasilian Girls versenyzik a rendkívüli Cyndi Laupert, Kyle Minouge és Robin trióval. Azért a szcéna pár jellegzetesebb képviselője is helyet kapott a Legjobb Remixerek közt. Ide Moto Blanco "Just Fine"-ja, Deadmau5 a "The Longest Road" remixe és Justice "Electric Feel"-je mellé Stonebridge "Closer" átirata, valamint Junkie XL meggyőzőre sikeredett "4 minutes" újragondolását jelölték.

http://www.youtube.com/v/6y5pBv42amA&hl=en&fs=1

Junkie XL: Így készül a remix élő adásban

A teljes listán számos további csemegét találunk, például Kid Rock-ot, mint Legjobb Férfi Popénekes, és a Legjobb Rock Album várományosát egyben.

Legvégül pedig egy magyar vonatkozású, nem elektronikus zenei hír: szintén Grammy-díjra jelölték a Takács Vonósnégyes Brahms-lemezét, közreműködőként pedig Eötvös Péter és Fischer Ádám is jelöltje a zenei felvételek legrangosabb elismerésének. Izgatottan várjuk hát a februárt!

_ad