Vágólapra másolva!
A szervezetünkben évről évre jelentős mennyiségű felesleges méreg halmozódik fel. Ezek az anyagok rendkívüli mértékben megterhelik anyagcseréért felelős szerveinket, ezért néha érdemes méregtelenítenünk testünket, elősegítve a hatékony működést és a jó közérzetet.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy ennyi méreganyag felhalmozódjon bennünk egyáltalán nem szükséges rendszeresen alkoholt fogyasztani vagy dohányozni. Sajnos egyszerűen a mindennapi táplálékainkból sikerrel összegyűjtjük ezt a mennyiséget: tartósított ételekből, rovarirtókkal kezelt növényekből, klórozott ivóvizünkből, a szennyezett levegőből, valamint vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeinkből.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy évente pár alkalommal tartsunk a szervezetünket kevésbé megterhelő napokat, s ilyenkor törekedjünk minél kevesebb méreganyag bevitelére. A méregtelenítés az egészséges életmód része, alternatív megoldás bizonyos krónikus betegségek megelőzésére és gyógyítására, illetve segít megőrizni az ideális testsúlyt.

Az állandó fáradékonyság, a csökkent koncentrálóképesség és a kedvetlenség éppúgy jelzője lehet a toxikációnak, mint a fertőző betegségre való hajlam vagy az állandóan visszatérő, krónikus fejfájás. Ezeket a korai vészjeleket komolyan kell vennünk, mert arra utalnak, hogy szervezetünk már nem képes megküzdeni a mérgekkel.

A testünkbe került méreganyagok az anyagcsere folyamatok során távoznak szervezetünkből. Ezen anyagok kiválasztásában fontos szerepet játszanak a veséink, a májunk, a tüdőnk, a beleink és a bőrünk is.

Öntisztító szerveink nagyon gyakran segítségre szorulnak, hiszen ha a felhalmozódott mérgek koncentrációja megnő, a méregtelenítő folyamatok nem képesek testünk teljes megtisztítására.

A méregtelenítés felelősei

A méregtelenítésben a májunknak kulcsszerepe van, hozzávetőlegesen ötszáz anyagcsere-folyamatot irányít. Legfőbb feladata, hogy a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat emészthető anyagokká alakítsa, illetve előállítsa a zsíranyagcseréhez szükséges epefolyadékot.

A vesék a vizeletet képző anyagok kiválasztásáért felelősek. Szabályozzák testünk víz- és elektrolit-háztartását, illetve a sav-bázis egyensúly biztosításával állandósítják a vér ph-értékét.

A tüdőnk a levegő filtere, megszűri a szervezetünk számára káros anyagokat. Bőrünk faggyúmirigyei az általuk képzett víz-zsír-filmréteg segítségével visszatartják a környezetből származó méreganyagokat, ugyanakkor önmaguk is detoxikálnak: kiválasztják az olyan mérgeket, mint a higany, a bróm, a jód és a gyógyszermaradványok

A bélrendszerünk fő feladata, hogy feldolgozza és hasznosítható anyagokká alakítsa a táplálékot, másrészt ki kell választania a felesleges ételmaradékot és a vértisztításból származó hulladékokat. Számtalan anyag van, amely károsítja a bélflórát, elég csak a mindennapi táplálékokra gondolni: töménytelen mennyiségű tartósítószert, adalék, színező, és állományjavító anyagot tartalmaznak.

A méreganyagok 70%-át ételeink juttatják szervezetünkbe. Ha eltolódik a bél biológiai egyensúlya, és az emésztési folyamatok kárt szenvednek: nem működik jól a táplálékok feldolgozása, a tápanyagok felszívódása és az ételpép továbbítása.

A szervezetünk rossz közérzettel reagál a mérgekre, fájhatnak az ízületei, rossz lehet az emésztése, pattanásos a bőre, állandó fáradtság és levertség uralhatja a hangulatát. Hosszú távú felhalmozódásuk a különböző szervrendszerekben az anyagcsere-folyamatok felborulásához vezethet.

Fontos, hogy évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal feltétlenül tisztítsuk meg szervezetünket. Számtalan módszer közül választhatunk. A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj a táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő pedig a friss levegőn végzett testmozgással méregteleníthető a legegyszerűbben.