Kraftwerk: bomlás

Vágólapra másolva!
Bréking nyúz! Csütörtökön a legendás német elektropop csapat, a Kraftwerk alapító Florian Schneider bejelentette, hogy kiszáll a formációból. Ezzel 40 ! évnyi közös munka után otthagyja alapítótársát, Ralf Hutter-t.
Vágólapra másolva!

A 61 éves Schneider számított a Kraftwerk egyik fő mozgatórugójának, azóta, hogy a hetvenes évek elején megalapították a formációt. Az évek során számos tagcserén átestek, de Schneider és Hutter mindvégig hűek voltak a közösen létrehozott, stílusteremtően jellegzetessé vált zenei hangzáshoz.

A Kraftwerk-re, mint az elektronikus zene történetének egyik legfontosabb csapatára szokás tekinteni, sőt egyesek egyenesen az elektronikus zenei hangzás teremtőjeként tekintenek rájuk.

Akárhogyis, Schneider és Hutter az egyike volt azon pár zenésznek, akik elsőként próbálkoztak elektronikus effektekkel és ütemekkel - gyakran házilag barklácsolt hangátalakítókkal és szintetizátorokkal.

A közel távol 40 éves pályafutásuk alatt olyan úttörő zenéket alkottak, mint a 22 perc hosszúságú Autobahn, a Die Roboter vagy a Tour de France. Ezek a nem mindennapi összetételű és hosszúságú zenék valójában a mai értelemben vett elektronikus zene kezdetét jelentették. Számos 80-as években kezdő disco, electro és techno dj-t, producert bevallottan a Kraftwerk zenéje inspirált, és indított el ebbe az irányba.

Aggodalomra azonban semmi ok. Schneider távozásától függetlenül a csapat maradék négy tagja folytatja, és márciusban útra kelnek, hogy részt vegyenek a Radiohead dél-afrikai turnéján.

Pálya, az autópálya

_ad