Vágólapra másolva!
A terézvárosi éjszakai életet ellehetetlenítő kerület kontra szórakozóhelyek csata újabb ütközete zajlott szeptember 1-én. A jegyző este fél tizenegytől járta végig a kocsmákat, hogy betartassa a csendrendeletet.
Vágólapra másolva!

A hatodik kerületi szórakozóhelyek már beadták kérvényüket az önkormányzathoz, amelyben a nyitva tartás tíz utáni engedélyezését kérték. Az elbírálás még több esetben folyamatban van, de ettől függetlenül szeptember elsejének éjjelén az önkormányzat emberei Sajtos Csilla, kerületi jegyző vezetésével végigsöpörték a Terézvárost, és sorozatban szüntették be a csapolást.

A szeptember 1-én hatályba lépő rendeletet - miszerint este tíz és reggel hat között csak a lakók kétharmadának engedélyével tarthatnak nyitva a vendéglátó üzletek - elsöprő többséggel fogadták el, de a szórakozóhelyeket elfelejtették értesíteni a döntésről. Velük szakmai kérdésekben csak ezután, július végén kezdtek egyeztetni, aminek eredményeként szeptember 10-én felfüggesztik a jogszabályt. A megállapodás szerint addig szankciókat sem alkalmaznak az üzletekkel szemben, de ezt már az első nap meg is szegték.

A már engedélyhez jutott helyek felett is folyamatosan ott lebeg a sorompó, hiszen a kerület hozzáállása jóval kedvezőbb helyzetbe jutatta a néma, fiatalok által elkerült utcákat kedvelő kerületi lakosokat. Bennük annak ellenére sem tudatosult a több évtizedes hagyománnyal rendelkező szórakozó zóna valódi funkciója, hogy több évtizede itt élnek. Most, hogy minimális döntésjogot kaptak, akármelyik pohárcsörrenésre ugorhatnak, és úgy tűnik, erre a tizedikei tervezett felfüggesztés sem jelent biztos megoldást, hiszen mint láttuk, ebben az ügyben olyan esetben sem zajlik törvényesen eljárás, amiről hivatalos megállapodás születik.

A politikusok népszerűségre hajtó játékában egyelőre nincsenek jelentős áldozatok, nem kell rendőrállamot és diktatúrát harsogni, de ez az önkormányzati hozzáállás hűen tükrözi, hogy az egyik legkiszolgáltatottabb helyzetben a Kultiplex óta is azok a helyek vannak, ahova az emberek kikapcsolódni járnak. A szomszédban, a Gödör medencéje körül meg hatos csapatokban fésülnek kifinomult szaglású rendőrök. Eddig ilyen sem volt.

party.[origo].hu