Az érem két és fél oldala - Rise FM kontra Pont FM

Vágólapra másolva!
A bírósági döntések ellenére sem egyszerűsödik a Rise FM és a Pont FM közötti frekvenciaharc. A résztvevők megszólaltatásával próbáltuk enyhíteni a káoszt, de úgy tűnik a felek különböző dimenziókból értelmezik a történteket.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság (FB) szeptember 4-i döntése értelmében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) korábbi döntését megváltoztatva visszavonja a Száva utcai központú Pont FM rádióengedélyét, de egyidejűleg eljár a Citadelláról sugárzó Rise FM ellen is.

Az ütközés gyökere a 88.1-es frekvencián sugárzási jogokkal rendelkező Rádió Infórum Kft. adásvételi szerződése körüli vitákig nyúlik vissza. A Rise FM Kft. tavaly év végén vásárolta meg a céget a Rónai Egon tulajdonában lévő Egopress Kulturális Szolgáltató Kft-től, majd több tízmilliós eltitkolt tartozásra hivatkozva elállt a szerződéstől, és peres eljárást kezdeményezett a céget ért veszteségek miatt.

Az Egopress élt visszavásárlási jogával, a fővárosi Cégbíróság május közepén be is jegyezte a váltást, de a Rise FM az adásvétellel kapcsolatos hatályos bírósági döntés hiányában továbbra is igényt tartott a frekvencián történő sugárzási jogokra. Rónai Egon az NHH-hoz fordult, ami másodfokon is kimondta, hogy a sugárzás a régi tulajdonosok jogosultsági körébe tartozik és be kell szüntetni a Citadelláról történő műsorszórást. A Rise FM felülvizsgálati kérelemmel fordult a FB-hez és kérte a végrehajtás felfüggesztését, de az NHH augusztus 27-én lekapcsolta a rádiót.

Az FB szeptember 4-i döntése értelmében a Rise FM újra sugározhat, és az NHH-nak meg kell kezdenie a bírósági döntés végrehajtását a Pont FM rádióengedélyének visszavonását illetően is. Az NHH álláspontja szerint azonban a Citadelláról továbbra sem folyhat a műsorszórás, így a Rise FM ellen is eljárnak.

"A Fővárosi Bíróság megsemmisítette azt a másodfokú döntést, amely megnyitotta az utat a korábban beadott, de első fokon felfüggesztett kérelmek elbírálása előtt, mint rádióberendezés cseréje, illetve áthelyezése. Most ezeket az eljárásokat újra fel kell függesztenünk. Jelenleg tehát az a Hatóság feladata, hogy vonja vissza azt a határozatot, amelynek alapján ma jogszerűen szól a 88,1 MHz-es frekvenciára vonatkozó rádióengedély tulajdonosa, a Rádió Infórum Kft. által működtetett rádióadás a Száva utcából, másrészt mivel a Rise FM a Citadellán érvényes rádióengedéllyel nem rendelkezik, eljárunk a sugárzás megszüntetése érdekében." - mondta Márton György, az NHH szóvivője.