Bolt szórakozva is világcsúccsal nyerte a százméteres síkfutást

Vágólapra másolva!
Usain Bolt nyerte a klasszikus atlétikai számot, a férfi százméteres síkfutást - méghozzá fölényesen, 9.69 másodperces világcsúccsal. A jamaicai Thomson és Dix előtt ért célba, a hajrában tudott volna többet is, az utolsó 15 méteren már elsősorban az ünnepléssel volt elfoglalva.
Vágólapra másolva!

Három jamaicai is rész vett a fináléban, két egyesült államokbeli, két trinidadi és egy holland antilláki versenyző mellett. Bolt mellett Thomson kapta el jól a rajtot, aztán féltáv után már egyértelmű volt a jamaikai futó fölénye; Bolt az utolsó mintegy 15 méteren széttárta a karjait, a közönség felé nézett és büszkén a mellkasára csapott - talán egy tizeddel jobbat is tudott volna, ha nem szórakozza el a hajrát.

Az olimpia előtt az volt a kérdés, minden idők három leggyorsabb sprintere közül melyik ér fel a csúcsra. A volt világcsúcstartó jamaicai Asafa Powell (9.74 mp), aki még semmilyen komoly trófeával nem rendelkezik, honfitársa, az aktuális rekorder Usain Bolt (9.72), aki idén májusban ugrott az örökranglista élére, vagy a 100-on és 200-on is világbajnok amerikai Tyson Gay (9.77), aki hátszéllel már 9.68-at is repesztett. Az esélyesek köre az elődöntő után váratlanul kettőre szűkült, mivel Gay óriási meglepetésre nem jutott tovább, futamában csak az ötödik helyen ért célba. Powell és Bolt magabiztosan vette az akadályt, különösen a 200-ról 100-ra váltott Bolt tűnt meggyőzőnek 9.85 másodperces produkciójával.

A fináléba így három jamaicai, két-két amerikai és trinidadi futó került, valamint a Holland Antillákat képviselő Churandy Martina. A Madárfészekben 91 ezer néző várta lélegzetvisszafojtva a helyi idő szerint 22:30 órakor sorra kerülő rajtot.

A bemutatásnál pózoló és grimaszoló Bolt nem a legjobban rajtolt, de harminc méternél már ő volt elől, a táv háromnegyedénél pedig már ötméteres előnye volt. Fölényére jellemző, hogy körbetekingetve, mellét verdesve "lépegetett" a célba, miközben a többiek között öldöklő harc folyt a dobogós helyért. Gyakorlatilag könnyedén, a végén kiengedve javította meg három századdal a világrekordot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A második helyre a trinidadi Richard Thompson (9.89), a harmadikra az amerikai Walter Dix (9.91) dobta be magát, Powell még dobogóra sem került, csak az ötödik lett.

Bolt diadala után folytatta az egyszemélyes show-t, jamaicai zászlóval a hátán a világcsúcsot jelző tábla mellett fotóztatta magát, táncolt, ugrált, meghajolt a közönség előtt, láthatólag kiélvezte a siker minden pillanatát.

"Győzni jöttem ma ide, ez volt a célom. Mostantól csak a 200 méterre koncentrálok, erre készültem és meg is fogom csinálni" - nyilatkozta Bolt.

"A legfontosabb pillanatban szúrtam el. A lábaim egyszerűen halottak voltak. Usain elképesztő volt, örülök a sikerének. Az aranyért utaztam Pekingbe, de úgy tűnik, nem készültem fel rá kellőképpen" - mondta a csalódott Powell.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Férfi százméteres síkfutás, döntő:
1. Usain Bolt, Jamaica, 9.69 másodperc (régi: 9.72, Bolt, 2008.05.31., New York)
2. Richard Thomson, Trinidad és Tobago, 9.89
3. Walter Dix, Egyesült Államok, 9.91
4. Martina Churandy, Holland Antillák, 9.93
5. Asafa Powell, Jamaica, 9.95
6. Michael Frater, Jamaica, 9.97
7. Marc Burns, Trinidad és Tobago, 10.01
8. Darvis Patton, Egyesült Államok, 10.03