Miért nem használtuk a röntgenfelvételt?

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabó Máté Dániel a komment.hu-n megjelenő írásában meggyőzően érvel amellett, hogy miért volt egyszerre jogellenes és érzéketlen lépés nyilvánosságra hozni a kislétai cigánygyilkosságot túlélt kislány röntgenfelvételeit, ahogyan azt sokan megtették. Mi magunk is azon az állásponton vagyunk, hogy nem volt helyes közölni a képet. Az [origo]-n néhány percre megjelent a felvétel, ezután eltávolítottuk, mivel világossá vált, hogy lehetetlen, hogy akár a kiskorú áldozat (akit éppen ekkor műtöttek) vagy a szülei (akik ekkor már nem éltek) hozzájárultak volna a közléshez.

A felvételt a Magyar Távirati Iroda (MTI) tette közzé, amely többé-kevésbé hivatalos hírforrásnak tekinthető, és a médiapiac szinte minden komoly szereplője előfizetője az MTI képszolgáltatásának. Nyilván sokan érezték úgy, hogy az MTI nem hibázhat ekkorát, vagy egyszerűen nem tudtak ellenállni a kísértésnek: a kép igazán drámai volt, a kockázat pedig kicsi, hiszen a felelősséget az MTI-re - vagy a felvétel kikerülését lehetővé tévő kórházra - lehet kenni. Sokakat - köztük az MTI-t - a jó szándék is vezérelhetett, hiszen a kép - a számtalan sörét kis fehér foltjaival - sokkoló, ezáltal bármilyen szövegnél hatásosabban érzékelteti a történtek borzalmait.

Szerkesztőségünk belső etikai kódexe szerint különösen körültekintően kell eljárni bűncselekmények áldozatainak és kiskorú gyermekek személyiségi jogainak az ügyében. A kislétai kislány nem csak erőszakos bűncselekmény áldozata és kiskorú, hanem elvesztette a szüleit is, és a felvételek napvilágra kerülésekor nem volt tudatánál. Etikai kódexünk úgy fogalmaz: személyiségi jogok körébe tartozó adatokat csak akkor indokolt közölni, ha azok a tartalom szempontjából valóban és mással nem helyettesíthetőn lényegesek. Ebben az esetben úgy ítéltük meg, nincs alapunk néhány borzongató pillanatért cserébe eltekinteni egy kislány személyiségi jogaitól. További érvek a komment.hu-n.