Hozzászólás a postázatlan bírságokról szóló [origo]-cikkhez

Vágólapra másolva!
November 17-én megjelent, Százmilliók úsznak el a postázatlan bírságok miatt című cikkünkhöz annak megjelenése után dr. Halmosi Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, főkapitány részéről helyreigazítási igény érkezett. A főkapitány levelét az alábbiakban teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.
Vágólapra másolva!

Valótlan a cikk következő tényállítása:
"...Azért a vasi megyeszékhelyre esett a választás, mert a helyi kapitányság emberei már korábban is besegítettek az ilyen eljárásokba, és itt akadt egy üres épület is, a volt vámparancsnokság központja..."

Helyesen:
Az alábbi indokok miatt adhatott otthont Szombathely a Közigazgatási Hatósági szolgálatnak (a továbbiakban: Szolgálat) és nyerte el az országos első fokú ügyintézés jogát. Egyrészt Vas megye rendelkezett egyfajta szellemi tőkével, mivel az objektív felelősség bevezetését - 2008. május 1. - követően a közigazgatási hatósági eljárások lefolytatására Vas, Győr-Moson-Sopron, valamint Zala megyére kiterjedő illetőséggel első fokon a Vas Megyei Rendőr-főkapitány rendelkezett hatáskörrel, továbbá Szombathelyen került elhelyezésre az Országos Rendőrfőkapitány nevében másodfokú hatósági jogkört gyakorló szervezeti egység. Másrészt rendelkezésünkre állt a korábbi Söptei úti Határőr laktanya épülete, mely otthont adott 2010. február 1-jétől a Szolgálat állományának.


Valótlan a cikk következő tényállítása:
"...Ennek radikális mérséklésére hozta létre az ORFK a szombathelyi központot, habár azt akkor sem tudták megmondani, pontosan hány százaléknyi autós fellebbez a kiküldött határozat ellen..."

Helyesen:
2008. május 1-jétől az ország 7 régiójában végezték fenti szabályszegésekkel kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyek intézését. Az összevonás jelentősége a közöltekkel ellentétben az egységes jogalkalmazás, az egységes joggyakorlat kialakításában jelölhető meg leginkább. A Szombathelyen működő, országos hatáskörrel rendelkező Közigazgatási Hatósági Szolgálat egységesíti az alosztályok (Székesfehérvár, Pécs, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza) munkáját.


Valótlan a cikk következő tényállítása:
"... traffic-point nevű honlap..."

Helyesen:
...traffic point nevű szofver...


Valótlan a cikk következő tényállítása:
"...Miután valaki ellen megindult az eljárás, levelet kap az illetékes megyei kapitányságtól..."

Helyesen:
...Miután valaki ellen megindult az eljárás, levelet kap az illetékes Vas Megyei Rendőr-főkapitányságról.


Valótlan a cikk következő tényállítása:
"...aki helyszíni bírságot kap, tehát a szabálysértés után személyesen beszél a történtekről az őt megállító rendőrrel, arról nem lesz fotó..."

Helyesen:
...A fényképfelvétel elkészültét nem befolyásolja az a tény, hogy a szabályszegő beszélt-e az őt megállító rendőrrel vagy sem. A szabályszegésekről fénykép készül és továbbiakban a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik az eljárás megindítása a szabályszegővel szemben.


Valótlan a cikk következő tényállítása:
"...2010 augusztusában lefényképeztek valakit egy 60-as táblánál 80 km/óra feletti sebességgel. A főkapitány levele szerint öt nap múlva közigazgatási eljárást indítottak a gyorshajtóval szemben, majd újabb húsz nap múlva (szeptember közepén) határozat született arról, hogy 30 ezer forintos bírságot rónak ki rá. Csakhogy az autóshoz végül november közepén érkezett levél már arról szól, hogy a rendőrség megszünteti a sofőrrel szembeni eljárást. A főkapitány indoklása szerint azért, mert a törvény adta 60 napon belül nem tudták kipostázni a csekket. Tehát arról írt egy levelet a főrendőr, hogy a bizonyított gyorshajtás ellenére képtelenek voltak két hónap alatt eljuttatni a sofőrhöz a csekket..."

Helyesen:
A konkrét végzésben az a tény szerepel: a Szolgálat munkatársai észlelték, hogy a gyorshajtóval szemben kiszabott közigazgatási bírságról szóló határozatot a jogszabályban meghatározott 60 napon belül nem kézbesítették az ügyfél részére, ezért a határidő jogvesztő jellegére való tekintettel a kötelezettel szemben indított eljárást hivatalból megszüntették.

Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok
Rendőrségi főtanácsos
Főkapitány