Az [origo] feldolgozza a teljes WikiLeaks-anyagot

Vágólapra másolva!
Az [origo] rendelkezésére áll a WikiLeaks által korábban megszerzett, amerikai diplomáciai táviratokat tartalmazó, teljesnek mondott dokumentum, és szerkesztőségünk szeptember 1-jén meg is kezdte az anyag feldolgozását. A WikiLeaks: Reménytelenül felkészületlen volt Gyurcsány, a WikiLeaks: Nem számítanak a cigányok a magyar politikusoknak, a WikiLeaks: Tényleg az orosz állam állt a Szurgut mögött című cikkeink már a korábban nem ismert táviratokban szereplő információk alapján készültek. A közeljövőben számos további cikket fogunk megjelentetni a táviratok magyar vonatkozású információi nyomán.
Vágólapra másolva!

Míg az e hét első felében az [origo]-n megjelent, az úgynevezett WikiLeaks-táviratokban foglalt információkat feldolgozó cikkeink nyilvános weboldalakon elérhető információkra alapoztak, csütörtöktől olyan cikkeket kezdtünk közölni, amelyek alapja nem a weboldalakon elérhető anyag volt. Ez az anyag a WikiLeaksnek átadott amerikai diplomáciai táviratok közül jelentősen többet tartalmaz, mint amennyi korábban hozzáférhető volt (a "Hungarian" szó több mint hétezer alkalommal fordul elő az anyagban).

Az [origo] előzetesen ellenőrizte, hogy a rendelkezésére álló anyag hiteles-e, valóban amerikai diplomáciai táviratokat tartalmaz-e. A táviratokat formai és tartalmi szempontból is összevetettük a már nyilvánosságra került és nem cáfolt táviratokkal, köztük azokkal, amelyeket az [origo] a megelőző napokban ismertetett. Vizsgáltuk, hogy az újonnan hozzáférhetővé vált táviratok ugyanolyan formai jegyeket mutatnak-e, mint a már hitelesnek bizonyult korábbiak, illetve természetesen azt is, hogy az ismert történelmi, politikai tényekkel egybevágnak-e. Ellenőriztük az anyagot abból a szempontból is, hogy igazak-e rá a WikiLeaks-szervezettel kapcsolatban álló nemzetközi médiumok által közölt információk. Egy, a WikiLeaks tevékenységét jól ismerő forrásunk segítségével is igazolni tudtuk, hogy az anyag informatikai és tartalmi jellemzői megfelelnek a WikiLeaks által összeállított anyag jellemzőinek.

Miután minden ésszerű kétséget kizáróan alá tudtuk támasztani, hogy az [origo] rendelkezésére álló anyag valóban az úgynevezett WikiLeaks-táviratokat tartalmazza, megkezdtük a feldolgozást. Ennek során, ahogyan minden esetben, a nyilvánosság, a köz érdekeit tartjuk szem előtt: közlünk minden olyan információt, ami hozzájárul ahhoz, hogy olvasóink árnyaltabb képet kapjanak a közelmúlt eseményeiről, az Amerikai Egyesült Államok kormányának Magyarország-képéről és itteni szándékairól, a magyar politikai és gazdasági élet meghatározó szereplőinek cselekedeteiről, törekvéseiről és szavairól. Természetesen nem közlünk olyan információt, amely veszélyeztetné bárki személyes biztonságát vagy személyiségi jogainak érvényesülését. A táviratokban szereplő információkat azok jellegétől függően ellenőrizzük, illetve reagáltatjuk rájuk az érintetteket. Bár a szóban forgó anyag megtalálható volt - és minden bizonnyal megtalálható jelenleg is - az interneten, megtettük a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy tőlünk senkihez ne kerüljön tovább.

Fontos tudni az úgynevezett WikiLeaks-táviratokról, hogy azok nem hatósági iratok vagy nyomozati anyagok, hanem az egyes amerikai követségektől az amerikai külügyminisztériumnak küldött beszámolók az adott országban történtekről. Tartalmuk az amerikai diplomáciai érdeklődési körét tükrözi, így a pusztán belpolitikai érdekűekkel szemben túlsúlyban vannak a nemzetközi dimenzióival is bíró ügyek, így az energiapolitika, Magyarország viszonya szomszédaival, az orosz-magyar kapcsolat alakulása vagy magyarországi amerikai befektetések sorsa, de azért bőven található köztük információ az amerikai diplomciának a magyar poltikai élet szereplőiről alkotott véleményéről is. A táviratok sokszor az amerikai diplomaták véleményét vagy mások személyes beszélgetésekben nekik elmondott véleményét tükrözik, esetenként pedig tényként említenek eddig nyilvánosságra nem került információkat, de nem feltétlenül közölnek ezeket alátámasztó bizonyítékokat. Fontos körülmény, hogy a hozzáférhető, magyar vonatkozású táviratok közül a legújabbak is 2010 elejéről (tehát a Bajnai-kormány idejéből) származnak, zömük pedig a Gyurcsány-kormány időszakában keletkezett.

Az [origo] nem kíván állást foglalni abban a vitában, hogy a WikiLeaks helyesen vagy helytelenül járt-e el a diplomáciai táviratok megszerzése és kezelése során. Miután azonban a táviratok kiszivárogtak és elérhetővé váltak, úgy ítéltük meg, hírekkel foglalkozó szerkesztőségként tartozunk olvasóinknak azzal, hogy mások előtt megszerezzük és elkezdjük feldolgozni az anyagot. Eddig megjelent és ezután megjelenő cikkeinkkel is azt kívánjuk bizonyítani, hogy társadalmunk integritásának előmozdítását az szolgálja, ha a közvélemény minél több és minél több forrásból származó, ellenőrzött, a kontextust is bemutató, élvezhetően feldolgozott információval rendelkezik a politikai és gazdasági erők működéséről, Magyarország a világban elfoglalt helyéről.

A magyar vonatkozású WikiLeaks-táviratok nyomán készült cikkeink és a WikiLeaks-ügyről szóló összes további hírünk megtalálható ide kattintva; az oldal folyamatosan bővül az újonnan elkészülő anyagokkal.