Az [origo] újságírója kapta megosztva az oknyomozó szakmai díjat

Vágólapra másolva!
A Közgép Zrt.-ről írt munkáival elnyerte a 2012. évi Soma-díjat Pethő András, az [origo] munkatársa. A rangos oknyomozó újságírói elismerés másik díjazottja Dénes Zoltán, a Magyar Nemzet újságírója.
Vágólapra másolva!

Pethő András, az [origo] újságírója nyerte az év legjobb oknyomozó újságírójának járó Soma-díjat 2012-ben megosztva a Magyar Nemzet munkatársával, Dénes Zoltánnal. Pethő András a Közgép Zrt. felemelkedéséről írt cikkeivel érdemelte ki az elismerést.

Az [origo] munkatársa Magyarország talán legrangosabb oknyomozói újságírói díját, a Soma-díjat nyerte el munkájával. Az egymillió forintos elismerést a Soma becenévvel illetett Gőbölyös József nevét viselő alapítvány osztja ki annak, akinek a munkáját a megszületéséhez szükséges kutatómunka mennyisége és alapossága, illetve a téma társadalmi fontossága alapján a legjobbnak tartja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az elmúlt években több alkalommal kapott Soma-díjat [origo]-s újságíró. 2009-ben a megelőző évi munkájáért, az NFÜ egyik ellentmondásos ügyletének feltárásáért Pethő András már megkapta a rangos elismerést. Akkor Brückner Gergellyel, a Figyelő munkatársával közösen kapták a díjat.

Tavaly, a 2010-ben készült két cikksorozatért szintén megosztva kapott Soma-díjat Vorák Anita és Szabó András, akik akkor mindketten az [origo] munkatársai voltak. Vorák Anita a Duna Tv el nem készült filmsorozatáról, Szabó András a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltségéről írt alapos cikksorozatot.

Wirth Zsuzsanna, az [origo] újságírója novemberben egy másik elismerést, a Minőségi Újságírásért díjat szerezte meg a kanadai csicskatartókról szóló háromrészes munkájával. Májusban egy gyógyszertesztekről szóló cikkével érdemelte ki a díjat.