Zajlik a minimálbérvita az OÉT-ben

Vágólapra másolva!
A munkaadói oldal 73 ezer forintos havi minimálbért ajánlott jövőre a jelenlegi 71 500 forinttal szemben az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

A munkaadók számára ugyanakkor elfogadhatatlan a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás bérek emelése (ez jelenleg 87 500 forint), s ez a munkaadók egyhangú véleménye - mondta az oldal szóvivője, Dávid Ferenc, a Vállalkozások és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

A szakszervezetek nem tartják elfogadhatónak a reálkeresetek csökkenését - jelentette ki a munkavállalói oldal szóvivője. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a kormány munkaanyagára hivatkozott, amely szerint 4,1 százalékos jövő évi várható infláció mellett a keresetek akkor őrzik meg reálértéküket, ha a minimálbér 71 400 forintra, a garantált bérminimum 91 ezer forintra nő jövőre.

A szakszervezetek - a rövid szünetbeli megbeszélés után - a korábbi 80 ezer forintos minimálbér-ajánlást 78 ezerre módosították. Az OÉT ülése még folytatódik.