Csúsztatnak a feketén dolgoztatott magyarokról író horvát lapok a Mol szerint

Vágólapra másolva!
Horvát sajtóbeszámolók szerint több mint 300 magyar dolgozót foglalkoztat tartózkodási és munkavállalási engedély nélkül a részben a Mol tulajdonában lévő INA olajipari vállalat. A Mol szerint a horvát sajtóban megjelent hírek csúsztatásokat tartalmaznak.
Vágólapra másolva!

A horvát közszolgálati televízió beszámolója és a Nacional hetilap internetes kiadásának cikke szerint a horvát munkaügyi ellenőrök tárták fel, hogy az INA 300 magyar dolgozót foglalkoztat tartózkodási és munkavállalási engedély nélkül.

Kruno Kovacevic, az állami felügyelőség vezetője megerősítette az értesülést, de az eset részleteiről nem nyilatkozott, miután a vizsgálat még folyamatban van. Lapinformációk szerint az olajtársaság egymillió kuna (1 kuna 39,14 forint) körüli pénzbírságra számíthat.

A horvát sajtóban megjelent hírek csúsztatásokat tartalmaznak - reagált az [origo]-nak a Mol. A magyar olajcég tájékoztatása szerint "a Mol 40 országban végez üzleti tevékenységet, ezért a kollégák gyakran utaznak külföldre, így Horvátországba is, ahogy Magyarországra is gyakran látogatnak el üzleti útra horvát kollégák".

A Mol szerint az INA-ban kevesebb mint 50 külföldi dolgozik tartósan, ez az INA munkavállalók 0,5 százaléka, ők szlovák és magyar állampolgárok, az újonnan kiküldött néhány magyar kollégának pedig már folyamatban van a hatóságoknál a szükséges engedélyek intézése. "A tartósan külföldön dolgozó kollégák a nemzetközi adószabályoknak megfelelően adóznak, tehát, aki 183 napnál többet dolgozik külföldön, az adott országban, így Horvátországban fizet" - közölte a cég.

Az ügyről szó esett az INA privatizációját vizsgáló horvát parlamenti bizottság legutóbbi, szerdán tartott ülésén. Goran Maric, a parlamenti vizsgálóbizottság vezetője azt mondta, hogy a feketén foglalkoztatott magyar menedzserek Magyarországról kapják a fizetésüket. Megítélése szerint az INA eljárása "példa az üzletietlen magatartásra és egyik fő oka" az állam likviditási problémáinak.

A Mol tavaly júniusban vette át az irányítást a horvát olajtársaságban, miután a horvát és az európai versenyhatóságok rábólintiottak az ügyletre, és a magyar olajcég, illetve a horvát állam közötti viszony nem felhőtlen.

A magyar társaság az INA többségi tulajdonosaként közel 80 fő leváltásával vagy áthelyezésével "lefejezte" a horvát olajtársaság vezetését, ami sokak érdekét sértette. A Mol a Podravka-botrányba akkor keveredett bele, amikor februárban a Hina nevű horvát hírügynökség azt állította, hogy a Podravka a Mol segítségével kapott hitelt az OTP-től, hogy abból a horvát cég vezetése megvásárolja az élelmiszeripari vállalatot, miközben a magyar olajcég ezért cserébe kapta meg az irányítást az INA fölött (erről itt olvashat részletesen).

Az INA pénteken teszi közzé negyedéves jelentését, amelytől az elemzők az eredmények javulását várják.