Még mindig zuhannak a magyar bónuszok

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi tanácsadócég felmérése szerint az elmúlt évben is csökkentek a vállalatok által kifizetett bónuszok Magyarországon. Hasonló a helyzet külföldön is.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 9 százalékkal estek a hazai cégek bónuszkifizetései az elmúlt egy évben, leginkább az alacsonyabb irodai beosztásban lévők teljesítménypénzei csökkentek - derül ki a Hay Group tanácsadócég felméréséből.

Mivel a vállalatok 70 százaléka az aktuális évben elért profit alapján fizeti a bónuszokat, a válság idején elért kisebb üzleti eredmény hatással van az év végi jutalmakra is. Két év alatt összesen közel húsz százalékkal estek a ténylegesen kifizetett bónuszok, így most nagyjából a 2005-ös szintre süllyedtek.

Külföldön összességében hasonló mértékben estek vissza a bónuszok. A legnagyobb visszaesést az USA és Nagy-Britannia produkálta, ezekben az országokban az előre kitűzött összegek 60 százalékát sem kapták meg tavaly a munkavállalók. Ebbe a kategóriába esik még Finnország, Oroszország és Ukrajna is.

A másik véglet Indonézia, Kuvait és Peru, ahol a kitűzött prémiumok 120 százaléka felett adtak a vállalatok. Magyarország e tekintetben a középmezőnyben helyezkedik el, 60-90 százalék közötti kifizetésekkel. A hazai cégek egyébként a legmagasabb kategóriába tartozó célszámokat tűznek ki, átlagosan az éves alapbér több mint 12 százalékát fizetik ki bónuszként.

A Hay Group tapasztalatai szerint nemzetközi tendencia, hogy sok válallat újra az ösztönzők növelésében gondolkodik. Ugyanakkor a társaságok közel fele újragondolná a bónuszpolitikáját, emelné az eddig alacsonyan tartott teljesítményküszöböket. A változtatás legfőbb indoka a bónuszok vállalati stratégiával való szorosabb összekapcsolása.

A munkavállalók ugyanis gyakran a fizetésük részeként kezelik a bónuszokat, így a motivációs hatás kevésbé tud érvényesülni. Ez elsősorban a keleti országokra igaz: Kínában, például, a munkavállalók megtartásának érdekében akkor is fizetnek bónuszt, ha a teljesítménycélokat nem érték el. Hasonló a helyzet a Közel-Keleten, illetve Indiában, ahol nem elfogadott a teljesítményalapú megkülönböztetés.