Extraszabadság és bébiszitter - a legjobb munkahelyek anyák számára

Vágólapra másolva!
Féléves szabadság a kismamák számára, támogatás bébiszitter foglalkoztatására vagy a fizetős gyermekfelügyeletre - ilyen extrákkal lehetett bejutni arra a listára, amit a Forbes magazin állított össze azokról a cégekről, amelyek a legjobb munkafeltételeket biztosítják a gyermekes anyáknak.
Vágólapra másolva!

A Forbes magazin híres listáiról, mely a fiatal feltörekvő tehetségektől kezdve a legnagyobb vállalatokon keresztül a leggazdagabb mágnásokig számba vesz mindent és mindenkit. A dolgozó anyák számára legjobb munkahelyek listáját a cég megrendelésére a workingmother.com készítette el - immár 25. alkalommal.

A dolgozó anyákat jó tanácsokkal ellátó honlap szerkesztői az Egyesült Államok 600 vállalatát keresték meg kérdéseikkel. Az értékelésnél olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a gyermekvállalás támogatása, a rugalmas munkavégzés lehetősége, a fizetett szabadnapok száma vagy épp az anyák karrierépítésének támogatása.

Extrák a top10-ben

A legjobb 10 közé olyan cégek kerültek, mint a Bank of America, mely lehetőséget teremtett arra, hogy dolgozói otthonról vagy bármely, általuk választott irodából végezzék munkájukat és 26 hét szabadságot biztosít szülés után a kismamák számára, amelynek felére fizetés is jár.

Egy másik éllovas, a Deloitte minden dolgozójának biztosít a rendes szabadságon felül legfeljebb 4 hét fizetés nélküli szabadságot, hogy kiélhessék legtitkosabb vágyaikat. Aki azonban karrierépítése szempontjából fontos oktatásra szeretne járni, akár fél év fizetés nélküli szabadságra is elmehet. Ezen felül támogatást adnak bébiszitter foglalkoztatására vagy a fizetős gyermekfelügyeletre. Újdonság a listán a Wisconsini Orvosi Egyetem, mely azzal került fel a lista élére, hogy tavaly 1,6 millió dollárral támogatta dolgozóit azok tanulmányaiban.

A workingmother.com százas listájára két olyan vállalat is felkerült, melyeket nemrég még foglalkoztatási ügyekben pereltek. A Dell 9,1 millió dollárt volt kénytelen fizetni, miután megvádolták, hogy a cégnél a nők karrierlehetőségei elmaradnak a férfiakéitól. A Sanofi-Aventist pedig a cég négyezer hölgydolgozója perelte be, mondván, mind fizetésben, mind előléptetések tekintetében hátrányban vannak a férfiakkal szemben.

Egyre bővölő lista

Bár recesszió idején a támogatási programoktól sok vállalat megvonja a forrásokat, a listán szereplő cégek a jelek szerint hisznek abban, hogy a hosszú távú hasznosság miatt nem szabad feladni rövid távon a dolgozók érdekeit szolgáló ösztönzéseket és újításokat. Barry Salzberg, a Deloitte vezérigazgatója például úgy látja, hogy ezek a programok különösen fontosak abban, hogy a cég szempontjából nehéz időszakokban fenntartsák a morált.

A listát először 1986-ban állították össze, akkor még csak 25 cég válaszai alapján. A résztvevők köre azonban folyamatosan bővült, 1992-ben már száz, míg idén már több, mint hatszáz cég válaszait kellett összehasonlítani és mérlegre állítani. Ez a feladat nyilván egyre nehezebb, a készítők azonban hisznek abban, hogy a jó példával elöljáró cégek nyomán egyre több és több vezető hiszi majd el, hogy az élhető, dolgozóbarát munkakörnyezet végül a cég eredményeiben is megmutatkozik.

A 10 legjobb munkahely az anyák számára (ABC-sorrendben)

Bank of America, Deloitte, Discovery Communications, Ernst & Young, General Mills , IBM, KPMG, PricewaterhouseCoopers, University of Wisconsin Hospital and Clinics, WellStar Health System.