Elfogynak a tetőfedők itthon

Vágólapra másolva!
Egyre súlyosabb szakemberhiánnyal küzd a hazai építőipar. A helyzetet jól példázza, hogy Nyugat-Magyarországon mindössze öt bádogos hallgató végezhet idén nappali képzésben. Piaci igény lenne rá, még sincs elég korszerű tudással bíró szakember, az iskolai utánpótlás sem megoldott - hívja fel a figyelmet az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége és a Lindab.   
Vágólapra másolva!

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal 2010. decemberi adatai szerint 591 ezer hazai álláskereső csaknem fele nem rendelkezett szakképzettséggel, miközben a hazai építőiparban országos méreteket ölt a szakképzett munkavállalói hiány - hívja fel a figyelmet az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) és szakmai együttműködő partnere, a Lindab.

Nem csak építőipari szakember nincs elég, de az utánpótlás sem megoldott. "A Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán az elmúlt 10 évben, ha indultunk a versenyen, a magyar csapatok legtöbbször dobogós helyen végeztek lapostetős, magastetős és bádogos szekcióban egyaránt. Mivel 26 év a korhatár, ma már a kétfős csapat kiállítása is problémát okoz, sajnos mindhárom szekcióban. Maholnap nem lesz mesterember, aki egymásra tud helyezni két téglát" - állítja Kassay Jenő, az ÉMSZ ügyvezető titkára. Mint mondja, az építőipart érintő égető szakemberhiány annak is köszönhető, hogy az utóbbi évek oktatáspolitikája elsősorban a felsőoktatást támogatta, mellyel párhuzamosan csökkeni kezdett a szakképzés presztízse, így az oda jelentkező diákok száma is.

"Az idei évben összesen öt bádogos hallgató végez nálunk, nekik kell pótolni az időközben nyugdíjba vonuló mestereket a teljes Nyugat-magyarországi régióban. Nagyságrendekkel több végzős diákra lenne szükség ahhoz, hogy ne fokozódjon a szakemberhiány." - állítja Sándor Mátyás, a veszprémi Medgyaszay István Szakképző Iskola igazgatója.

A negatív tendencia megfordítása érdekében a Lindab több szakképző iskolával és technikummal is együttműködik. Sándor Mátyás szerint a Lindabbal folytatott együttműködés példaértékű, amely oktatáspolitikai szemléletváltással kiegészülve komoly eredményeket hozhat. "A vállalat hatékonyan vesz részt az iskola elméleti és gyakorlati oktatásaiban, szakmai kirándulás keretében gyárlátogatásra és termékismertető előadásra is sor kerül. A korszerű ismeretek elsajátításának lehetősége emeli az oktatás szakmai színvonalát, amely vonzóbbá teszi a szakmát a fiatalok számára" - tette hozzá a szakképző igazgatója. Mint kiemeli, intézményükben 131 szakmai tanulót oktatnak nappali és felnőttképzéses rendszerben négy szakmában: ács-állványozó, tetőfedő, épület- és építészbádogos, valamint épületszigetelőket. Nappali tagozaton az említett 5 bádogos mellett két évfolyamon 30 tetőfedő és összesen 12 ács tanul.

A mai korszerű termékek esetében elengedhetetlen a naprakész elméleti és gyakorlati tudás, a termékek alapos ismerete. A Lindab szakértői ezért tervezési, beépítési előadásokat is tartanak a diákoknak, valamint a már gyakorló bádogos szakembereknek. Ahogy a diákok, úgy a többéves gyakorlattal rendelkező mesteremberek is megismerkedhetnek a vállalat biatorbágyi gyárában a szakma korszerű követelményeivel. A Lindab évente hozzávetőleg 100 diák ismereteinek bővítésében vállal szerepet. A vállalat szakképzési hozzájárulását az érintett intézmények támogatására fordítja, valamint alapanyagokat, eredeti mintatermékeket, korszerű eszközöket biztosít az iskolák számára.