Utoljára figyelmeztette a túl férfias cégeket Angela Merkel

Vágólapra másolva!
Női menedzserkvóta bevezetését vetette fel a berlini kormány, a német vállalatvezetők egyelőre elutasítják a felvetést.
Vágólapra másolva!

A berlini kormány kvóta bevezetésén gondolkodik a női vállalatvezetők arányának növelése érdekében, több német nagyvállalat azonban ellenzi az ötletet - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből.

Nem támogatja a kvóta bevezetését Ines Kolmsee, az SKW Metallurgie vezetője sem, márpedig ő az egyetlen női vezető a 130 tőzsdén jegyzett német vállalat listáján. Szerinte például az acéliparban egyszerűen nincs elég szakképzett női mérnök. A lapnak nyilatkozott Angelika Dammann, az SAP szoftveróriás igazgatóságának női tagja is, aki szintén ellenzi a kormányzati felvetést.

A női vezetőkről a múlt héten erősödött fel a vita Németországban, amikor Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatója azt mondta: a női menedzserek kinevezése "színesebbé" és "szebbé" tenné a cég igazgatóságát. Angela Merkel német kancellár a témával kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte a női vezetők hiánya egy igazi botrány, a cégek pedig egy utolsó esélyt kapnak a kérdés rendezésére.

Viviane Reding, az Európai Bizottság illetékes biztosa is felvetette korábban, hogy az 500 legnagyobb jegyzett európai cégnél női kvótát kellene bevezetni, és Christine Lagarde francia gazdasági miniszter szerint is jót tenne a cégek versenyképességének, ha több nő lenne a menedzsmentekben (Franciaországban 2017-től 40 százalékos kvóta lesz érvényben az igazgatótanácsok női tagjaira).