Az ipar és a szállodák húzzák a munkaerőpiacot a Manpower szerint

Vágólapra másolva!
A legrosszabb eséllyel azok indulnak a munkaerőpiacon, akik a nagy- és kiskereskedelem területén próbálnak elhelyezkedni, de hasonlóan negatív kilátások jellemzik a szociális és a közszférát is - derül ki a Manpower munkaerő-piaci felméréséből. Az összesítés szerint a munkaerő-piaci mutató javult, köszönhetően az ipari termelésnek és a szállodaiparnak. A Manpower ügyvezetője azonban "törékeny egyensúlyi helyzetként" jellemezte a magyar munkaerő-piaci helyzetet.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés, valamint az idegenforgalom és a szállodaipar várakozásainak köszönhető, hogy a magyar munkaerő-piaci mutató - ha csekély mértékben is - pozitív kilátásokat mutat a harmadik negyedévre - áll a Manpower munkaerő-piaci felmérésében. Az összesítés szerint azonban még mindig inkább kivárás jellemzi a munkaadókat, a mutató ugyanis plusz egy százalékon áll. Ez két százalékpontos csökkenés a tavalyi év azonos időszakában mért értékhez és az előző negyedévhez viszonyítva, és megegyezik a 2011 első negyedévében mért adattal.

A megkérdezett 751 munkaadó tizenegy százaléka a következő három hónapban munkaerő-felvételt tervez, míg tíz százalékuk elbocsátást. A munkaadók hetvenöt százaléka viszont nem tervez változást a következő negyedévben.

Az ipar és a vendéglátóipar tervezi a legnagyobb munkaerő-felvételt. Mindkét szektor mutatója 9 százalékon áll. Az ipar munkaerő-felvételi kedve az elmúlt negyedévekben is kiugróan magas volt a többi iparághoz képest: az előző negyedévben 12, míg egy éve 8 százalék volt. A vendéglátóipar optimizmusa jelentősen erősödött, az előző negyedévben, ugyanúgy, mint egy évvel ezelőtt mindössze 4 százalékon állt a mutató, így a kiugróan magas - 9 százalékos - mostani adat nem magyarázható kizárólag szezonális hatásokkal.

A legrosszabb eséllyel azok indulnak a munkaerőpiacon, akik a nagy- és kiskereskedelem területén próbálnak elhelyezkedni, itt ugyanis mínusz 5 százalékon áll a mutató, ami jelentős csökkenést mutat az előző év azonos időszakában mért plusz 2 százalékos adathoz, és az előző negyedévi nullához képest. Ugyancsak negatív kilátások jellemzik a szociális és közszférát, ahol mínusz 3 százalékot mutat az előrejelzés.

Az adatokból kiderül, hogy Észak-Magyarországon a legnagyobb a munkaerő-felvételi kedv: a mutató plusz 8 százalékot jelez a következő negyedévre. Ez az adat azért is különösen pozitív, mert egy évvel ezelőtt még negatív tartományban, mínusz 1 százalékon állt. Ugyanakkor az Észak-Alföldön éppen fordított a tendencia: az egy évvel ezelőtti plusz 9 százalékról mínusz 8 százalékra zuhant a régió munkaerő-piaci mutatója.

A Manpower ügyvezetője "törékeny egyensúlyi helyzetként" kommentálta a magyarországi adatokat. Szerinte a közeli jövőben nem várhatók látványos változások. "Sok múlik azon, hogy a nemzetközi piacok, különösen a német ipar, hogyan teljesít. Ha jól, akkor a magyar cégek számára is megnyílnak a lehetőségek" - vélekedett Kiss Judit.