Majdnem minden tizedik ember munkanélküli az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint májusban összesen 22,3 millióan voltak munka nélkül a huszonhét tagállamban, az eurózónában pedig 15,5 millióan. Az adatok azt mutatják, hogy - az elemzői várakozásoknak megfelelően - nem változott a munkanélküliségi ráta.
Vágólapra másolva!

A szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban 9,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben. Az adat az előző év azonos időszakához képest 0,3 százalékpontos csökkenést jelent - közölte pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az Európai Unió egészében 9,3 százalék volt az állástalanok aránya májusban, áprilishoz képest ez sem jelent változást, míg 2010 májusában 9,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

Az Eurostat adatai szerint májusban 22,3 millióan voltak munka nélkül a 27 tagállamban, ezen belül az eurózónában 15,5 millió állástalan volt.

Magyarországon a márciustól májusig tartó időszakban 11 százalékosra csökkent a munkanélküliségi ráta, miközben a foglalkoztatottak száma 29 ezerrel nőtt. A javulás részben a feldolgozóipar növekvő létszámszükségletének, részben a közfoglalkoztatás emelkedésének köszönhető.