Nagy-Britannia és Írország a külföldi munkavállalók kedvence

Vágólapra másolva!
A nürnbergi munkaügyi kutatóintézet adatai szerint a májusi munkaerőpiaci nyitás óta fele annyi munkavállaló sem érkezett a kelet-közép-európai uniós tagállamokból Németországba, mint amennyire számítottak. Az intézet korábban 140 ezer új munkavállalóra számított év végéig, ezzel szemben kicsit több mint hatvanezren érkeztek Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról és Szlovéniából. Az adatok szerint tízből nyolc kelet-európai Németország és Ausztria helyett inkább Nagy-Britanniába vagy Írországba megy dolgozni.
Vágólapra másolva!

A vártnál jóval kevesebb munkavállaló jelent meg a német munkaerőpiacon, amióta idén májusban feloldották az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárait sújtó korlátozásokat - derült ki a nürnbergi munkaügyi kutatóintézet (IAB) adataiból. Az intézet statisztikái szerint május 1-je óta összesen 61.577 bevándorló érkezett Németországba a nyolc országból, vagyis a balti államokból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról és Szlovéniából. A bevándorlók kétharmada Lengyelországból érkezett. Ugyanakkor 24.911-en elhagyták Németországot.

A várt bevándorlási hullám így elmaradt, a tényleges adatok meg sem közelítik az előrejelzéseket. A tekintélyes kölni német gazdaságkutató intézet (IW) például azt jósolta, hogy a nyitástól kezdve 2012 végéig összesen 800 ezren érkeznek, de maga az IAB is jóval több bevándorlóra, 2011 végéig 140 ezer új munkavállalóra számított.

A mobilis munkaerő mindenekelőtt az angol nyelvterületre áramlott május eleje óta. Korábban Németország és Ausztria volt a két legkedveltebb célország. Az IAB szerint az utóbbi időszakban tíz külföldön szerencsét próbáló kelet-közép-európai közül nyolcan Nagy-Britanniát vagy Írországot választották. A fordulatot az intézet szerint elsősorban az okozhatta, hogy az utóbbi országokban rugalmasabb a munkaerőpiac, hamarabb feloldották a korlátozásokat és a kibocsátó államokban az angol nyelv elterjedtebb, mint a német.

Ugyanakkor Németországban emelkedett a nyolc vizsgált ország állampolgárainak foglalkoztatottsága. A kutatók szerint ez abból adódhat, hogy a korlátozások megszűntével sokan legálisan végzik tovább ugyanazt a munkát, amelyet május előtt feketén végeztek. Nagyjából 100 ezren viszont továbbra is illegálisan dolgoznak, a hivatalos német statisztikai adatok szerint ugyanis 200 ezer kelet-közép-európai munkavállaló él az országban, uniós felmérések viszont 300 ezer térségi állampolgár jelenlétét mutatják ki a német munkaerőpiacon.