[origo]
Nyomtatás

Heti egy nap túlóra fizetés nélkül
2006. január 5., csütörtök, 14:10


Az Egyesült Királyságban a vezető szakszervezeti szövetség számításai szerint ötmillió munkavállaló túlórázik heti egy munkanapot fizetés nélkül. A leginkább a nagyvállalatoknál, a legkevésbé pedig a kisebb cégeknél jellemző a fizetetlen plusz munka. Európai összehasonlításban az angolok 43,4 órával szintén az élbolyban szerepelnek, míg Magyarországon átlagban 41,5 órát dolgozik egy munkavállaló.


A szigetországi munkavállalók 19,4 százaléka túlórázik heti egy munkanapnyi időt juttatás nélkül, ami 1992 óta a legalacsonyabb arány, ám még így is magasnak mondható. A szakszervezeti szövetség (TUC) tanulmányának készítői megjegyzik, egyre több munkaadó ismeri fel, hogy a fizetetlen túlóra sokszor nem hozza meg a várt hatékonyágot és a dolgozói elégedettségre, motivációra is rossz hatással van.
A leggyakoribb a túlóra Londonban, a cégek közül pedig a nagyvállalatoknál. Ha a túlórázó munkavállalók kivehetnék az éves fizetetlen túlrótá, akkor január 1-től egészen február 24-ig nem kellene dolgozniuk.

Szorgalmas osztrákok és görögök

Az angolol egyébkén európai összehasonlításban az élbolyban találhatóak e tekintetben. Míg az osztrákok tavaly hetente átlag 45 órát, a görögök 44,4-et dolgoztak, addig a britek a lengyelekkel holtversenyben 43,4-43,4 órával következnek.

Az uniós munkavállalók átlagos heti munkaideje 41,5 óra. Magyarország Szlovákiával, Belgiummal és Németországgal heti 41,3 órával áll, kevéssel a 41,5 órás uniós átlag alatt, áll az Eurostat tavalyi elemzésében.


(jobpilot.hu)