[origo]
Nyomtatás

Távmunka: 10 százalékos megtakarítás hosszú távon
2006. március 16., csütörtök, 10:24


Egy felmérés szerint a munkavállalók 90 százaléka vonzónak tartja az otthonról végezhető távmunkát, ám a magyarországi munkaadók többsége idegenkedik ettől. Vannak azonban cégek, amelyek kezdik felfedezni az új munkaforma előnyeit. A Humansoft informatikai szolgáltató vállalat egy minisztériumi pályázaton nyert pénzből alakította ki a távmunkás alkalmazást és pozitív tapasztalatokat szerzett. A cég folytatja a rendszer bővítését, ami hosszú távon 10 százalékos megtakarítást jelent. 


A cég tájékoztatása szerint sikerrel zárult a távmunka projekt első negyedéve, amelyet a Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központnál pályázott meg egy évre. Az informatikai szolgáltató vállalat teljes létszámának 15 százaléka dolgozik távmunkában, és terveik szerint - a fokozatosság elvét szem előtt tartva - további munkatársakat szerveznek ki hosszú távon.

Huszonkét dolgozónak ajánlották fel a távmunkát

A vállalat 2005-ben először pályázta meg a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ által kiírt, a "Távmunkahelyek létesítésének támogatására" vonatkozó pályázatot. A támogatást augusztusban elnyerte, és így tavaly október elsejétől a cég bevezette a távmunka rendszert.

Az informatikai vállalkozás 2005-ben öt munkakörben, huszonkét munkatársnak ajánlotta fel a távmunka lehetőségét, amit a munkavállalók pozitívan fogadtak. A cég az elnyert támogatás összegéből, azaz 11,8 millió forintból, 10,7 millió forintot bértámogatásra - munkavállalónként, járulékokkal együtt, havonta hozzávetőleg 80 ezer forintot, 1,1 millió forintot pedig képzésre nyert el.

Két százaléknyi távmunkás Magyarországon, harminc az USA-ban

A Humansoft-nál a távmunkások számára megemelték a mobiltelefon és az otthoni ADSL-hez nyújtott támogatás havi költségkeretének valamint a vagyonbiztosításnak a mértékét. A támogatás összegéből ezen felül dolgozónként további 50 ezer forintot biztosított a cég a szükséges informatikai, jogi és ergonómiai képzésekhez, valamint egy időgazdálkodás tréninghez. A cég a távmunka lehetőségét motivációs eszköznek is tekinti az újonnan felvett munkatársak számára, amely ugyan nem adott automatikusan minden munkakörben, de bizonyos esetben választható és ösztönzőerő lehet.

Az Egyesült Államokban a lakosság 30 százaléka távmunkás, Európában pedig a foglalkoztatottak 15 százaléka dolgozik munkaadójától térben távol. Magyarországon ez az arány jelenleg csupán 2 százalék.

"A fokozatosság elvét követve szeretnénk kiszervezni további munkatársakat, így például a szolgáltatás üzletág eddig nem távmunkában dolgozó munkatársait. A változás 2 éven belül a cég 30 százalékát érintené, ami a Humansoft-nak 10 százalék megtakarítást jelentene hosszú távon" - mondta Illés Antal ügyvezető igazgató.


(jobpilot.hu)