[origo]
Nyomtatás

Újabb döntés az ügyeleti időről
2007. február 1., csütörtök, 8:44


Nem ellentétes az európai uniós joggal az olyan tagállami szabályozás, amely eltérően díjazza az ügyeleti időt, ha közben nem végeztek munkát - derült ki az Európai Bíróság (EB) végzéséből. Ebben az ügyben egy cseh bíróság fordult az Európai Bírósághoz korábban.


Az EB már többször kimondta: az ügyeleti idő munkaidőnek számít. Egy uniós irányelv 48 órában rögzítette a heti maximális munkaidőt, hogy ezzel a munkavállalók egészségének és biztonságának hatékony védelmét biztosítsa. A bíróság azonban emlékeztetett arra is: ez az irányelv a munkavállalók díjazására nem alkalmazható - írja az Inforádió.hu.

Hazánkban az alkotmánybíróság tavaly decemberben nyilvánította alkotmányellenesnek, és semmisítette meg a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény egészségügyi ágazatban történő végrehajtásáról szóló kormányrendelet több rendelkezését, 2007 június 30-i hatállyal.

Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint a Kormánynak eddig sem volt fizetési kötelezettsége, ugyanakkor az is tény, hogy a mai szabályozást meg kell változtatni. Az Inforádiónak a tárca elmondta: olyan jogszabályt kell alkotni, melyben az ügyelet munkaidőnek minősül, amelyet éppen ezért tényleges munkával kell kitölteni. Az új szabályozás az év első felében elkészül.


(jobpilot.hu)