A munkaadók nem tartják be a munkavédelmi szabályokat

Vágólapra másolva!
Az OMMF által ellenőrzött foglalkoztatók több mint 50 százaléka szegte meg a dolgozók munkavédelmére vonatkozó, a hőségriadó miatt fokozottabb előírásokat. A leggyakoribb szabálytalanságok között a védőital elmaradása, és a pihenőidő nem megfelelő kiadása szerepel - derül ki az MTI cikkéből.
Vágólapra másolva!

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet (OMMF) júniusban és júliusban fokozottan ellenőrizte a hőséggel kapcsolatos különleges szabályok betartását. A 2-es fokozatú hőségriasztásnál 574, míg a 3. fokozatúnál 507 munkáltatót ellenőriztek, mindez összesen több mint 30 ezer munkavállalót érintett. Az ellenőrzött 1081 munkáltató közül 646 szegte meg a szabályokat, az előírások be nem tartása összesen 11 ezer munkavállalót érintett.

A felügyelőség azt tapasztalta, hogy a munkáltatók inkább a 2-es fokozatú hőségriasztásnál sértették meg az előírásokat (389 eset), a nagyobb melegben, a 3-as fokozatú hőségriadó idején kevesebb volt szabálysértés (257 eset).

Nem adtak védőitalt és pihenőidőt sem

Papp István, az OMMF elnöke arról számolt be: a két leggyakoribb szabálytalanság az volt, hogy a dolgozók nem kaptak védőitalt, illetve nem megfelelően adták ki számukra a pihenőidőt. A főbb szabálytalanságok között szerepelt, hogy üzemcsarnokban, zárt térben nem működött a légkondicionáló, szabadtéren nem volt megfelelő hely a kötelező pihenőidő eltöltéséhez, illetve hogy hiányosak voltak az elsősegélynyújtás feltételei.

A munkaügyi felügyelőség az ellenőrzések alkalmával 20, tevékenységet felfüggesztő határozatot hozott, és 12, munkavégzéstől eltiltó határozatot adott ki, ebben összesen 214 munkavállaló volt érintett. A hatóság 42 esetben összesen 1.259 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenőrzések folytatódnak a hőségriadó visszavonásáig, és a hétvégéken is tartanak.