[origo]
Nyomtatás

Távmunkásként pizsamában is lehet dolgozni
2007. augusztus 30., csütörtök, 12:30


Nem kell órákat munkába menet dugóban tölteni, nem piszkál a főnök percenként, akár az ágyból kikelve pizsamában is el lehet kezdeni dolgozni, csend és nyugalom van a szobában. Ki ne szeretne ilyen körülmények között dolgozni? Csábító a távmunka, igaz, keveseknek adatik meg. Aktív távmunkásokat kérdeztünk munkás hétköznapjaikról.


Az MTA Szociológiai Intézetének 2005-ös becslése szerint hazánkban az aktív munkavállalók 0,4-2,6 százaléka végzi munkáját otthonról számítógépen, internetkapcsolat segítségével, ami jócskán elmarad az Egyesült Államokban (15 százalék) és Hollandiában (21) mért adatokhoz képest.

Kisebb cégeknél jellemző

"Bár a szélessávú internet és a hordozható számítógépek terjedésének köszönhetően egyre több munkáltató hajlandó beleegyezni abba, hogy dolgozói otthonról végezzék munkájukat, ennek ellenére a klasszikus távmunka népszerűségének növekedéséről egyelőre nem beszélhetünk. Ezek ugyanis jellemzően egyszeri alkalmak, a vezetők mindössze egy, maximum két nap távollétre bólintanak rá, és az év többi részében elvárják, hogy jelen legyen a munkavállaló. Főként a kisebb cégekre jellemző a távmunkások foglalkoztatása, a nagyobb vállalatok még nem ismerték fel a lehetőségeket" ¬- mondja Kádár Miklós, a távmunka-közvetítéssel is foglalkozó Netgral Kft. ügyvezetője.

A távmunkának több verzióját különböztetjük meg. A klasszikus forma, amikor a dolgozó otthon, lakásában berendezett irodájában végzi el feladatait, és mindössze hetente vagy havonta egyszer látogat el az őt alkalmazó céghez. A mobil távmunkások munkája nem helyhez kötött, megbízótól megbízóig járnak, és időnként megpihenhetnek a munkáltató székhelyén. Előfordul, hogy a dolgozók idejük egy részében otthon, míg a fennmaradó időben a cégnél dolgoznak, ők is távmunkásnak számítanak.

A távmunkások hétköznapjai

Kőtelkiné Bozóki Angéla, a Központi Statisztikai Hivatal adatgyűjtő statisztikusa klasszikus távmunkában, vagyis otthonról látja el feladatait. "A régiós átszervezés miatt 2005 februárjában megszűntek a KSH megyei igazgatóságai, helyettük 6 régiós igazgatóságot hoztak létre. Az átszervezés engem is érintett, én ugyanis a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Igazgatóságon dolgoztam, ami szintén megszűnt. Az átszervezésekkor felajánlották, hogy eddigi munkámat végezhetem távmunkában, vagy ingázhatok lakóhelyem Szolnok, és a debreceni régióközpont között. Én a távmunkát választottam, mert nem szerettem volna utazgatni. Ekkoriban még alig tudtam valamit a munkavégzés ezen módjáról, mégis vonzóbbnak találtam, mint az ingázást" - mesélte a 46 éves hölgy.

A munkaadó rendezte be az otthoni irodát

Mint kiderült, végül igen jól döntött, hiszen azóta is ebben a formában végzi munkáját és elégedett. "Döntésemet követően ki kellett jelölnöm a lakásban egy részt, ahol berendezhetik otthoni irodámat. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy egy külön szobát el tudtam különíteni e célra. Miután kijelöltem a teret, a hivatal szakemberei gyakorlatilag áttelepítették benti irodámat a lakásomba. Minden eszközt - beleértve a számítógépet, asztalt, széket, az internetkapcsolatot - megkaptam a munkavégzéshez."

Könnyebbé vált a nap

A kezdeti informatikai nehézségek után az átállás is sikerült. Ugyanúgy fél hétkor kelt, és határidőre sikerült is befejeznie a munkát. "A különbség csak annyi volt, hogy könnyebbé vált a napom. Ébredés után van időm meginni egy kávét, megreggelizni, esetleg beindítok egy programot a mosógépen. Ezt követően kezdem el a munkát. Előfordul, hogy be kell mennem a kirendeltségre, akkor autóba vagy buszra ülök, és megjelenek a kért időpontban. Ha nem, akkor elkezdem a munkát - elemzem, ellenőrzöm, rögzítem a kapott adatokat -, ha lassabb az internet, akkor az otthoni teendőimet végzem el, és akkor folytatom, ha már kevesebben használják a hálózatot" - tájékoztatott.

Hasonlókról számolt be Gulyás Irén is. A 28 éves hölgy közel egy éve váltott távmunkára, ekkor vállalta el egy liechtensteini székhelyű cég közép-kelet-európai regionális sales manageri pozícióját. "A pozíció "home office" címen lett meghirdetve, tehát tudtam, mire vállalkozom. Felvételem után a cég biztosította a munkámhoz szükséges eszközöket - számítógépet, faxot, nyomtatót, amelyeket a lakásunk emeletén helyeztem el, ez lett a dolgozószobám" - meséli Gulyás Irén.

Önfegyelem kell a munkához

"Furcsa volt átállni a teljesen önállóságra. Ehhez a munkához nagyon nagy önfegyelemre és lelkiismeretességre van szükség. Sokat segített, hogy az aktív munka megkezdése előtt részt vettem egy céges tréningen, amelyen minden szükséges információt megkaptam a vállalatról, annak felépítéséről, a termékekről és a felelősségi körömbe tartozó partnerekről. A napom egyébként szinte semmiben nem különbözik egy átlagos munkanaptól. Legkésőbb fél nyolckor bekapcsolom a gépemet, elolvasom a leveleket, dolgozom, fél hatkor pedig abbahagyom a munkát" - mondta el. 

Egy távmunkás esetében adott a kérdés: nem hiányzik-e neki a csapat, nem érzi-e elszigeteltnek magát. Kőtelkiné Bozóki Angéla és Gulyás Irén szerint ez személyiségfüggő, és mint elmondták, szerencsére neki nincs problémájuk ezzel sem. "Van IP-telefon a számítógépen, bármikor felhívhatok bárkikor felhívhatom bármelyik munkatársamat, így olyan, mintha bent lennék. Tartjuk a kapcsolatot ezen kívül e-mailben is, tehát abszolút nem érzem kirekesztettnek magam" - mondta el Kőtelkiné Bozóki Angéla. 

Felelősségtudat és önkontroll

Bár mindez igen vonzónak tűnhet a dolgozók számára, azonban Kádár Miklós figyelmeztet: nem mindenkinek ajánlott az ilyen típusú munkavégzés. "Elsősorban azoknak javaslom, akik már dolgoztak "normál" munkakörben is. A kezdők sajnos gyakrabban esnek abba a hibába, hogy mással foglalkoznak otthon a munka helyett. A távmunkához nagy fokú önkontroll és felelősségtudat szükséges. Aki nem rendelkezik e két alapvető tulajdonsággal, annak jobb nem belevágni. Az önálló munkavégzésre való képesség hasonlóan fontos" - sorolta Kádár Miklós.


Aki alkalmas távmunkára és amire figyeljünk az állásajánlatoknál

A Magyar Távmunka Szövetség honlapja ennél bővebb útmutatással szolgál a távmunkán gondolkodóknak. Nekik az alábbi kérdéseket kell feltenniük maguknak, még mielőtt pályázásba kezdenének:

- alapvetően szellemi tevékenységet végzek-e?
- szakmailag felkészültnek érzem-e magam?
- kész vagyok-e az új információk befogadására, elsajátítására?
- infokommunikációs eszközöket készségszinten tudom-e már használni?
- önálló, de egyúttal csoportos munkavégzésre is alkalmasnak tartom-e magam?
- képes vagyok-e rugalmas munkakörnyezetben dolgozni?
- elektronikusan is jól tudok kommunikálni?
- be tudom-e jól osztani időmet és a határidőket is be tudom-e tartani?

Figyeljen oda, kihez pályázik

Amennyiben a kérdésekre igennel válaszolnak, nekivághatnak a munkakeresésnek, ám ezt követően sem lankadhat figyelmük. Alaposan utána kell ugyanis nézni a távmunkát hirdető cégeknek. Elég sok ugyanis az olyan cég, amely csak a pályázók pénztárcáját rövidíti meg, és valójában semmilyen munkát nem kínál. Íme néhány tanács a Magyar Távmunka Szövetségtől, amit érdemes megfogadni a jelölteknek, mielőtt bárhová jelentkeznek:

Figyeljen oda, hogy pontosan milyen feltételeket fogad el, amikor egy honlapra regisztrál.
 
Ne hívjon fel emelt díjas telefonszámokat, és ne regisztráljon ilyen módon sms-ben sem.
 
Munkát kizárólag a szerződés megkötését követően végezzen.
 
A megbízónak, vagy a munkaadónak legyenek nyilvános elérhetőségei: telefonszám, email, honlap, Skype.
 
A megbízónak, vagy munkaadónak érvényes adószámmal, és cégszámmal, valamint TB törzsszámmal kell rendelkeznie.
Ellenőrizze a megbízó, vagy a munkaadó referenciáit.
 
A szerződésben legyen tisztázva az elvárt teljesítmény, a munkaidő beosztása, az elszámolás módja, határideje.
 
A szerződésekben tisztázni kell, hogy ki biztosítja a munkavégzés feltételeit, és ki fedezi a munkavégzés költségeit.
 
Érdemes tisztázni a különböző adatvédelmi, adatmentési jogosultságokat.
 
Figyeljen oda, hogy munkát csak jogtiszta szoftverrel végezzen.
 
Munkaviszony alkalmazása során a jogszabályoknak megfelelő munkahelyi környezet kialakítása a munkaadó felelőssége, és kötelessége. A munkabiztonsági, munkavédelmi előírásoknak mind otthoni munkahelyen, mind közösségi munkahelyen meg kell felelni.
 
Ne bízzon meg abban, aki kérésére nem ad felvilágosítást, elérhetőségei gyanúsak, vagy nem működnek.
 
Ne vásároljon semmilyen "kezdő csomagot". Ez néhány MLM-módon értékesítő cég esetében elfogadott, de ezeknél visszavásárlási garanciát is lehet érvényesíteni.
 
A hálózat-építés nem távmunka, -ezt gyakran próbálják "online marketing" tevékenységnek álcázni.
A próbamunkát is ki kell fizetni, ennek díjazásában is meg kell állapodni!
 
Próbaidő alatt a munkaviszony indoklás nélkül megszüntethető, de a munkában töltött napok után fizetés jár!

Oroszi Babett


(jobpilot.hu)