Sok a kérdőjel a korkedvezményes nyugdíjazásról

Vágólapra másolva!
Nagy a bizonytalanság a korkedvezményes nyugdíj változása körül. A kormány a a tervezetet múlt héten tárgyalta, és sürgősséggel a parlament elé kívánja terjeszteni. A részletekről a szociális tárca azonban nem nyilatkozott a Népszavának.  A szakszervezetek szerint egyelőre nem tudni, hány munkavállalót érint a korkedvezményes nyugdíjra jogosító munkaköri jegyzék.
Vágólapra másolva!

Nincs új munkaköri jegyzék, amely alapján korkedvezményre jogosultak az érintett munkavállalók. Pedig a jelenlegi 840 foglalkoztatást érintő felsorolás biztosan változik, és módosul a korkedvezményes nyugdíj rendszerének egésze is - tájékoztatták a Népszavát a munkaügyi minisztériumtól. A módosítás indoka, hogy a továbbiakban ne közfinanszírozás terhére nyújtson kedvezményt a nyugdíjrendszer, hanem ott fizessék meg a többletjárulékot, ahol a foglalkoztatottak korkedvezményben részesülnek.

Múlt pénteken, az Országos Érdekegyezetető Tanács ülésen a kormány képviselője bejelentette: a tervezetet a kormány megtárgyalta, és sürgőssel a parlament elé kívánja terjeszti. A szakszervezetek akkor tiltakoztak; visszautasították, hogy a szociális partnerek véleménye nélkül döntöttek.

Nem lehet tudni, hány munkavállalót érint

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke kijelentette: a szociális partnerek kezében ott van az előterjesztés, de ma sem tudni, a 14 munkaköri csoport, és a 840 munkakör hány munkavállalót érint. Egy tíz évvel ezelőtt született döntés alapján a mindenkori kormány vállalta, hogy feltárja, és megvizsgálja a rendszert, és konszenzussal módosítják a szabályzatot. Ehelyett most egy - mint fogalmazott - felületes változat született. A szabályozás részleteiről a lap szerette volna megkérdezni a szociális tárcát, ahonnan nem érkezett válasz.

Jelenleg korkedvezményes nyugdíjazásra a nehéz fizikai munkát végzőknek van lehetőségük, a férfiaknál legalább tíz, a nőknél legalább nyolc éven át az adott munkakörben töltött munka után. További egy-egy év kedvezmény jár férfiaknál további öt, nőknél négy éves munkaviszony után.