Egyre nagyobb probléma a stressz az USA-ban

Vágólapra másolva!
A pénz és a munka a legfőbb stresszforrás az Egyesült Államokban. Az Amerikai Pszichológus Szövetségének (APA) kutatása szerint a válaszadók fele szerint nőtt a stressz az utóbbi öt évben, 77 százaléknál fizikai tünetek is megjelentek.
Vágólapra másolva!

Az APA országos kutatása szerint a káros stresszhatások egészségügyi gondokhoz vezethetnek, megronthatják az emberi kapcsolatokat és csökkenthetik a munkavégzés hatékonyságát. Az amerikaiak 75 százaléka számára a pénz és a munka jelenti a legfőbb stresszforrást. Ez szinte drámai növekedés a két évvel ezelőtti 59 százalékos mutatóhoz képest.

Csak 28 százalék kezeli jól a stresszt

Russ Newman, az APA egyik ügyvezető igazgatója elmondta, a stressz az élet része, lehet pozitív hatása is. Az amerikaiak azonban egészségrontó, magas szintű stresszhatásokról számolnak be, amelyek fáradtságot okoznak, elhízáshoz vezetnek és szívbetegségeket idéznek elő. A megkérdezetteknek mindössze 28 százaléka hiszi, hogy jól tudja kezelni a stresszhelyzeteket.

Csökken a szexuális vágy

A válaszolók 77 százaléka fizikai tüneteket észlel. Legtöbben levertségre, fejfájásra, gyomoridegességre, izomfeszültségre panaszkodnak, s van, akinek megváltozik az étvágya vagy csikorgatja a fogát. Másoknál módosul a szexuális vágy mértéke, szédülés jelentkezik. A felmérés szerint 73 százaléknál pszichológiai változásokkal jár a stresszes életmód: ingerlékenységet, dühöt, továbbá idegességet okoz, energiahiányhoz vezet, másoknak sírhatnékjuk támad.

Éber alvás, egészségtelen táplálkozás

Az amerikaiak fele számolt be arról, hogy a stressz miatt éberen alszik. Tíz amerikaiból négy többet eszik a kelleténél, vagy egészségtelen dolgokat fogyaszt a káros hatások leküzdésére, sokan rendszertelenül, egy-egy étkezést kihagyva táplálkoznak.
Azok, akik képesnek mondták magukat a stressz kezelésére, a rossz hatások elhárítására zenét hallgatnak, olvasnak, edzenek, sétálnak, a családdal, a barátokkal töltik idejüket, imádkoznak.