Gyakrabban adnak céges autót privát használatra is

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb cégvezető vezet luxus felszereltségű céges autót, viszont a vállalati autóhoz jutó munkatársaknak gyakrabban engedélyezik a privát használatot - írja a Világgazdaság a Hewitt tanácsadó cég felmérésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a vállalatok a céges autón megpróbálnak takarékoskodni, ugyanis a cégvezetőknek csupán 15 százaléka vezet luxusfelszereltségű gépkocsit. A felmérés tapasztalatai szerint ha egy vállalatnál a középvezetők is jogosultak a cégautóra, akkor a háromnegyedük vezet középkategóriás, s csak elenyésző arányuk - öt százalékuk - luxuskocsit. Az értékesítéssel foglalkozó munkatársak általában közepes gépkocsi használatára jogosultak. Nagylelkűbbek viszont a cégek a magánhasználatot illetően. Három évvel ezelőtt még csak a munkaadók kétharmada engedélyezte a vállalati személygépkocsik magáncélra való használatát, 2007-ben ezt háromnegyedük tette lehetővé.

A cégautóhoz jutók közel kétharmada nem dönthet a gépkocsi típusáról, hanem a vállalat választja ki, milyen típusú és felszereltségű autót vezet az alkalmazott. A Hewitt kutatása szerint változás állt be a céges autó beszerzésében. Míg régebben a cégek több mint fele megvásárolta az autót, mára a döntő többség lízingeli - írja a Világgazdaság.