Az év végi jutalom javította a bérstatisztikát

Vágólapra másolva!
Látszólag javult a helyzet a keresetekben, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal reggeli jelentése szerint már csak 4,7 százalékkal csökkent a reálbér az év első tizenegy hónapjában, míg egy hónapja még 5,2 százalékot mértek. A javulás azonban főként a közszférában fizetett év végi jutalmaknak tudható be.
Vágólapra másolva!

Az év első tizenegy hónapjában a bruttó átlagkereset 8,3 százalékkal, a nettó 2,9 százalékkal emelkedett. A 8,0 százalékos infláció miatt a reálbérek 4,7 százalékkal csökkentek. Az alkalmazotti létszámokban a legnagyobb csökkenés a közigazgatásban volt (14,1 százalék), míg a pénzügyi szektorban 11,9 százalékkal többen dolgoznak - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal.

A január-októberi időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 182 700 forintot kerestek. Ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók bére 174 800 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 204 700 forint volt. A nemzetgazdaság havi nettó átlagkeresete 113 000 forintot tett ki. A fizikai foglalkozásúak 84 600 forintot, a szellemi munkát végzők 145 000 forintot tettek zsebre.

Nettó bérek: 2,9 százalékos emelkedés

Január-novemberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,3 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 9,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar (16,7 százalék), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (11,8 százalék), a kereskedelem, javítás (9,6 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (9,7 százalék) gazdasági ágban.
Az év első tizenegy hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,9 százalékkal emelkedtek; ezen belül a versenyszférában 3,8, a költségvetési szervezeteknél pedig 1,4 százalékos volt a növekedés.

A számokat az előző havi adatokkal összevetve kitűnik, a bérstatisztikát a közszféra húzza felfelé. Ez elsősorban az év végén fizetett jutalmaknak köszönhető - tudtuk meg a KSH-tól.